Esra Can/ Nöbetçi Gazete
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık Nöbetçi Gazete'ye yaptığı açıklamada, Bursa'da zemin sıvılaşmasının yüksek olduğunu ve şehrin yüzde 65'inin risk altında olduğunu belirtti.
Işık, yapı denetimin mevzuata uygunluğu sağlamak olduğunu vurgulayarak, doğru proje, modelleme ve yer tespiti yapılmadan yapı denetiminin etkili olamayacağını ifade etti. Zemin etüdünün güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Işık, özellikle Ertuğrul ve Özlüce gibi bölgelerde zemin iyileştirmelerinin yapılmadığını belirtti.
Konuşmasında kentsel dönüşüm konusuna da değinen Işık, vatandaşın dönüşüme katılmasının önemli olduğunu ancak bazı engellerle karşılaşıldığını ifade etti. Özellikle tarihi bölgelerdeki anıtlar kuruluyla yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Işık, kanunlarda değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.
"BİZ ŞEHİR OLARAK YAPILAŞAMIYORUZ"
Kentsel dönüşümün vatandaşın dönüşüme katılması noktasında tıkandığını söyleyen Işık, “Vatandaş istiyor ki benim binam dönüşsün ama hiçbir şey vermeyeyim. Öyle bir güç yok. Biz şehir olarak yapılaşamıyoruz. Şehir olarak yenilenemiyoruz. Tamam tarihi Bursa. Osmanlı'nın başkenti, medeniyetler şehri. Gidiyorsun, güzel bir dönüşüm yapacaksın. Anıtlar kuruluna takılıyorsun. Neymiş? Burada yıkılmış bir kilise var. Kilise altı buçuk metre. Yapılan dönüşüm altı buçuk metreye geçemez. Belediyenin kentsel dönüşüm noktasında yaptığı anlaşmalar sadece gözlemsel. Bazı kanunların vatandaşların lehine olacak şekilde değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BURSA'DAKİ RİSKLİ YAPI SAYISI
Deprem riski konusunda da uyarılarda bulunan Işık, Bursa'da son büyük depremin 1800'lerde yaşandığını ve o tarihten bu yana büyük bir deprem yaşanmadığını belirtti. Ancak 600.000 nüfusun risk altında olduğunu ve 200.000 konutun riskli olduğunu vurgulayan Işık, devletin vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmek zorunda olduğunu ifade etti.
Naci Görür’le Gemlik’teki programı öncesi görüştüğünü söyleyen Işık, “Naci hocayla bir gün önce beraberdik İstanbul'da. Bunu net net şekilde söyledi. Ben dedi her zaman söylediğim gibi iki tane fay var. Biri Karacabey ve Kemalpaşa'dan gelen bize bağlayan kısım. Bir defa Mudanya diye bir şey kalmayacak. Bursa'da en son 1800’lerde olan depremden sonra herhangi bir deprem yaşanmadı.
Bursa’da 600 yüz bin nüfus riskli olarak kayıtlı. 200 bin konut da riskli konut. Bu yüzden devlet vatandaşı kentsel dönüşüme ikna etmek zorunda” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: