NUR HASAN/ NÖBETÇİ GAZETE
MTA’nın yayınladığı fay hatları haritasında ‘birinci derece riskli bölgede’ bulunan Bursa, beklenen depreme ne kadar hazır? Uzun süre önce Bursa’da kentsel dönüşüm için adımlar atılmış, kentin depreme dayanıklı ve güvenli bir hale gelmesi için çalışmalar başlamıştı.
DEPREMSELLİK ÇALIŞMALARI
Bursa’nın da deprem kuşağında olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak muhtemel bir depreme hazırlık mahiyetinde çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda imar planlarında güncellemeler ve gerekli yapılarda güçlendirmelerde bulunuyoruz. Üniversitelerimiz ve Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte ‘sismik tehlike haritaları gibi’ depremsellik çalışmaları yürütüyoruz. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’ hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm deyince, eski binayı yıkıp yeni bina yapmak algısı içerisindeyiz. Kentsel dönüşüm, çok daha geniş bir değişim sürecidir” diye açıklamalarda bulunmuştu.
YIKIM BAŞLADI
Kentsel dönüşüm ve riskli binalar kapsamında kentin genelinde tehlike oluşturabilecek yapılar, belediyeler tarafından yıkılmaya başladı. Kaçak yapılar ise yıkımdan nasibini aldı. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Bursa için kimi vatandaşlar kentsel dönüşüm projesinin yavaş ilerlediğinden yakınırken kimi vatandaşlar ise yapı dönüşümünün ne kadar güvenli olduğu konusunda endişeli olduklarını belirtiyor.
KURUL OLUŞTURULDU
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Türkiye Barolar Birliği, 13 Şubat 2023 tarihinde yaptıkları açıklamayla ülkemizi derinden sarsan depremle ilgili sorunlara müdahale amacıyla TMMOB İle TBB arasında “Deprem Koordinasyon Kurulu” kurulduğunu kamuoyuna duyurmuştu.
TMMOB ve TBB’nin oluşturduğu kurul içini “Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi dolayısıyla görünür olan eksiklik ve aksaklıklar konusunda hukuki ve teknik alanda tecrübe ve bilgi birikimine büyük ihtiyaç duyulduğu; depremde ortaya çıkan çok sayıda hukuki sorunla ilgili olarak gerek başvuruların yapılması gerekse yapılan başvurularla ilgili delillendirme ihtiyacı olduğu; yaşanan felaketin farklı boyutlarıyla raporlanması gerektiği açıktır.
Felaketin hemen ardından her iki meslek örgütü de engel ve imkansızlıklara rağmen seferberlik halinde dayanışma çalışmalarını başlatmış ve teknik konularda girişimlerde bulunmuştur. Çalışmalar halihazırda kurumlarımız tarafından sürdürülmektedir. Söz gelimi, insani yardım çalışmalarının yanı sıra, önemli suç duyurularının yapılması ve ilgili bakanlıklar ile birlikte hasarlı veya yıkılmış binalardan örnek alınması şeklinde çalışmalar başlamıştır” denildi.
"İSTİFA ETMELİDİR"
Depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren Devlet Demiryolları Genel Müdürü demiryollarının hala hizmet verememesi nedeniyle TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, DDY Genel Müdürünü istifaya davet etti.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın açıklaması ise şu şekildeydi;
“6 Şubat 2023’te merkez üssü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve merkez üssü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremler de Hatay Nurdağ Fevzipaşa istasyonu başta olmak üzere Şekeroba, Narlı, Gölbaşı gibi bir çok alanda demiryollarının fay zonları üzerine oturan bölümlerinde büyük hasarlar meydana gelmiştir. Olası bir acil durum ve doğa kaynaklı afet sırasında bölgeye lojistik hizmet sağlaması gereken Devlet Demiryolları gibi bir kurumun altyapısını depremler başta olmak üzere doğa kaynaklı afetlere hazır hale getirmesi gerekmektedir. Çünkü afetlerde demiryolu ulaşımı stratejik öneme sahiptir. Yaşanan iki depremde görüldü ki DDY afet bölgesine lojistik destek verememiştir. 13 milyondan fazla insanımızın etkilendiği bu bölgeye depremin üzerinden 8 gün geçmesine rağmen demiryolları aracılığıyla lojistik yardım sağlanamamıştır. Görevi demiryollarını geliştirmek ve altyapısını bilimsel verilere dayanarak yenilemek olan Devlet Demiryolları Genel Müdürü demiryollarının hala hizmet verememesi nedeniyle topluma karşı sorumluluğun bir gereği olarak istifa etmelidir.”
"BİZ DAHİL EDİLMEDİK"
Nöbetçi Gazete’ye yaptığı özel açıklamalarda, Akademik Odalar olarak kentsel dönüşüm projelerinde yer almadıklarını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, orta ve uzun vadede bu dönüşümün bitirilmesi ve kentin depreme dayanıklı bir hale getirilmesi gerektiğini belirtmişti.
Akademik odaların hiçbir şekilde bu projeye dahil etmediğini ifade eden Er, “ Kentsel dönüşümdeki belediyeler bu denetlemenin dışında kalıyor. Dolayısıyla biz bu işin içinde değiliz. En azından kentsel dönüşüm yapılırken fay hatlarının üzerine bina yapmaktan sakının bantlarının olması gerekli. Kentsel dönüşüm denilen olay bütüncül bir plan içerisinde yapılmalı. En önemlisi olası bir depremde ‘en fazla can kaybını nerede verebilir’ diye düşünerek bina dönüşümü yapılmalıdır” dedi.
Bursa’da riskli ve depreme dayanıksız yapı sayısı oldukça fazla, kaçak yapılan yapılar ise bu tehlikeyi körüklüyor. Hali hazırda afet bölgesinde yıkılan binalardan alınan beton ve örneklerde, sağlam olması gereken temellerde kullanılan malzemelerin yetersiz olduğu, kolonların içerisinden köpükler çıkması ve kullanılan malzemelerin kalitesiz olması yıkımın bilançosunun ağırlaşmasına sebep oldu.
Bursa’da ise bu görüntülerin oluşmaması için ve olası depremin sonuçlarının ağır olmaması için Engin Er, yapılan projelerin mutlaka denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: