İlminur Atçı / Nöbetçi Gazete
Bursa Tabip Odası (BTO), Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) Emekli meslektaşlarının maaşlarından kesintilerin devam ettiğini belirterek emekli hekimlerin aylıklarının açlık sınırın altında kaldığını açıkladı. BTO, emekli olan meslektaşlarını unutmayarak “Emekli Hekimler Geçinemiyor” başlıklı bir basın açıklaması düzenlendi.
BTO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Ergus'ın yaptığı açıklama şu şekilde:
“Ülkemizde emekli hekimlerimizin yaşadığı ekonomik zorluklar artık katlanılamaz düzeye gelmiştir. Enflasyonun erittiği emekli maaşları ile temel yaşam ihtiyaçları dahi karşılanamaz durumdadır.
“Ekonomik politikaların vebalini milyonlarca insan çekmektedir”
2023 yılında İstanbul Tabip Odası tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 65 yaş üstü 700'ü aşkın emekli hekim, maaşlarının yetersizliği ve aralarındaki maaş farklarından şikayet etmiştir. Ankara Tabip Odası'nın yaptığı bir araştırmaya göre ise yaklaşık her 4 hekimden 3'ü emekli olduktan sonra geçinebilmek için çalışma hayatına devam ediyor sonucu çıkmıştır. Ülkemizde çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı 2002 yılında yüzde 36,6 iken, 2023 yılında yüzde 55,3'e yükselmiştir. 2002 yılında emekli aylığının kişi başına GSYH'ye oranı yüzde 46,4 iken, 2024 yılının başında bu oran yüzde 27,7'ye gerilemiştir. Bu artış sadece emekli hekimlerin değil ülkemizdeki tüm emeklilerin geçinmek için çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını göstermektedir. Her geçen yıl şiddetini arttıran emek karşıtı düzenlemelerin, uygulanan ekonomik politikaların vebalini milyonlarca insan çekmektedir.
Emekli hekimler, geçimlerini sağlamak için tekrar işgücü piyasasına dahil olmak zorunda kalmakta, özel hastaneler veya ortak sağlık güvenlik birimlerinde (OSGB) düşük ücretlerle, uzun çalışma saatleri ve uygunsuz çalışma koşulları altında çalışmaktadır. Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki maaş eşitsizlikleri de kabul edilemez boyutlardadır. BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan hekimlerin maaşları arasındaki fark, emekli hekimler arasındaki eşitsizliği ve ayrımı daha da derinleştirmektedir.
“Emekli hekimlerimize de hak ettikleri bir aylık bağlanmalıdır”
Emekli hekimlerimizin insanca yaşam koşullarına kavuşabilmesi için, acil olarak şu taleplerin yerine getirilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulunuyoruz:
1-Emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Hekimlik mesleği, toplumsal faydası ve değeri bakımından tartışılmaz ve karşılaştırılamaz nitelikte olup, emekli hekimlerimize de hak ettikleri bir aylık bağlanmalıdır.
2-Gelir adaletsizliği giderilmelidir. Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki maaş farklılıkları düzeltilmeli ve tüm kurumlar için yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ek ödemeler, tüm emekli hekimleri kapsamalıdır. Çalışan-çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimlere ek ödemeler yapılmalıdır.
3-Maaş kesintilerine son verilmelidir. SGK emeklisi hekimlerin çalışması durumunda maaşlarından yapılan yüksek kesintiler kaldırılmalıdır. 7200 ek gösterge hayata geçirilmelidir. Çalışan ve emekli tüm hekimlere yönelik olarak bu gösterge ayrımsız şekilde uygulanmalıdır.
4-Evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Emekli hekimlerin bu konudaki ihtiyaçları bir an önce karşılanmalıdır."
"HEKİMLER EMEKLİ OLMAKTAN KAÇINIYOR"
Emekli olduklarında gelirleri düşeceği için binlerce hekimin de hala çalıştığını vurgulayan BTO Başkanı Kadir Binbaş ise, “Emekli olduğunda verilen maaşlar şu an aldığımızın çok altındadır” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: