Uluslararası koruma statüsünün iptali nedeniyle sağlık sigortası geçersiz hale gelen Tebriz Saifi’nin, kronik hastalıkları ve yardımsız yaşamını sürdüremeyecek durumda olduğu ifade edilirken, bu durumun yaşam hakkı ve sağlık hizmetlerine erişim hakkının ihlal ettiği belirtildi.
Bursa Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, sağlık hizmetlerine erişimin temel bir insan hakkı olduğunun altı çizilirken, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bu hakkı güvence altına aldığı vurgulandı. Paylaşılan açıklamada, “Hem Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi hem de Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi, taraf devletlerin vatansız bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlamaması gerektiğini vurgulamaktadır” denildi.
"YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"
Göçmenlerin ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişiminin yasal mevzuatla güvence altına alındığını söyleyen Bursa Tabip Odası, yetkilileri görevlerini yerine getirmeye davet etti.
“Bu durum sadece Tebriz Saifi’nin veya mültecilerin değil, tüm insanlığın sorunudur” diye yapılan açıklamada, yetkililerin sağlık hakkına saygı göstermesi, bu hakkı koruması ve yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.
Bursa Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, Tebriz Saifi’nin sağlık hizmetlerine erişimi için sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
"GÖÇMENLERİN MAĞDURİYETLERİNİ GİDERMEYE DAVET EDİYORUZ"
Yetkililere yeniden çağrıda bulunan Bursa Tabip Odası, “İlgili kurumları, sağlık hakkının evrensel bir hak olduğunu hatırlayarak, Tebriz Saifi ve benzeri durumda olan göçmenlerin mağduriyetlerini gidermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: