Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen ‘Tarımsal Destekler Bilgilendirme Paneli’nin ikincisi olan 'Bursa Tarımı Konuşuyor' programı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül:
”Bursa tarım, kültür ve turizm yönünden çok geniş bir güce sahip. Bu nedenle Bursa'nın diğer sektörlerinde olduğu gibi tarımsal konuları önemlidir. Türkiye'de tarım arazisi varlığı bakımından otuz dördüncü sıradayız ama tarımsal üretim yani bitkisel üretim baktığınızda ürettiğimiz değerlerin toplamı bakımından Türkiye'de 6.sıradayız.Bunuda özellikle çiftçilerimizin, kooperatif birliklerimizin ve buna destek olan Büyükşehir Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tarım kuruluşlarımızın çok önemli desteği var. Böyle ortak çalışmalarımızı sahada direkt çiftçilerimize yönelik yaptığımızdan dolayı gösterdikleri anlayış ve yakınlıktan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Önemli destekler sağlamaktadır ve sağladığı desteklerin de büyük kısmı %75 oranında hibe içeriyor. Tarım il müdürlüğümüzün sağladığı desteklerle son 20 yılda yaklaşık doğrudan destek miktarı 3 milyar liranın üzerindedir.Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu üzerinden yine çiftçilerimize ulaştırılıyor. Bir de bizim ekonomik yatırımlarımız var, belli bir hibe görevi oluyor.Bugüne kadar 200'e yakın tesis tamamlamış durumdayız ve 3 bine yakın insan istihdam edilmektedir.
Tarımsal ürün ihracatımız şu anda tatmin düzeyde yükselmektedir. Mesela 2021 yılında 491 milyon dolar olan tarımsal ürün ihracatımız 2022 yılında %29 artışla 563 milyon dolara yükselmiştir ve bu yükselme halen devam ediyor. Aslında son yıllarda yaptığımız çalışmalarla tıbbı ve aromatik bitkiler özellikle bir de önemli gıda firmalarımızın şu anda faaliyete geçmiş olmasından dolayı dondurulmuş gıda sektöründe önümüzdeki yıllar bu ihracatın kredinin daha da çok artacağını şu anda rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçtiğimiz 2022 yılında 3 milyon ton civarında tarla bitkisi yani arpa, buğday, mısır gibi değişik tarla bitkilerimiz 2 milyon ton civarında ve 900 bin tonun üzerinde de meyve olmak üzere 6 milyon ton bitkisel üretimimiz gerçekleşti. Türkiye ölçeğiyle kıyasladığımızda verimlilik açısından çok ciddi bir değer ifade etmektedir. Çünkü Türkiye'de toplam bitişik üretim miktarının 130 milyon ton civarında olduğunu düşünürsek yaklaşık yirmide biri Bursa üretiyor.”dedi.
Ardından konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş:
“Bursa dendiğinde otomotiv, tekstil, makine, sanayi ve benzeri konular biraz daha ön plana çıkıyor.Bu asla bizim tarımla bir altyapımızın olmadığı veya bunun geliştirilemeyeceği gibi bir manaya gelmemeli. Dünyada müthiş bir tarımla alakalı potansiyeli var.Pandemi süreci bize gösterdi ki gerçekten tarım olmazsa olmaz konulardan bir tanesidir. Her şeyi bırakırız ama yeme içme konusu asla ihmal edilmez. Peki tarım sadece bir ürünü yetiştirmekten ibaret bir konu mu? Hasadını kayıpsız bir şekilde yapmak, verimli bir şekilde yapmak da bu ürünü ambalajlamak, paketlemek de, nakletmek de, tasarlamak da, satış sonrasında hizmetini vermektir. Maalesef biz tarıma şöyle bir bakış açımız var. Tarımla ilgilenmek demek köy. demek gibi bir algı var.Ama asla böyle bir şey yok. Rahmetli Atatürk ne demiş? Köylü, milletin efendisidir demiş. Biz üretmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hasan Vural’ın moderatörlüğünde yapılan panele, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Bursa Bölge Müdürü Mustafa Değer panelist olarak katıldı.
Panel kapsamında sektör temsilcilerine tarımsal hibe destekleri ve doğru tarım uygulamaları konusunda sunumlar yapıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: