GİZEM ÖZER / NÖBETÇİ GAZETE
Bursa, turizmde sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Bursa Turizminde Kültürel Sürdürülebilirlik Çalıştayı”, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açılışını yaptığı çalıştay, 26-27 Şubat tarihlerinde turizm sektöründeki paydaşları bir araya getirerek Bursa’nın turizmde izleyeceği stratejileri belirleyecek.
Açılış konuşmasını yapan Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, kültür, inanç, sağlık, gastronomi ve çevre turizminin kentin en güçlü yönleri olduğunu belirterek, Bursa’nın uluslararası alandaki konumuna da dikkat çekti.
“BURSA ZANAATLAR VE HALK SANATLARI ARASINDA GÜÇLÜ BİR YAPIYA SAHİP”
Bursa’nın UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı içinde zanaatkarlık alanında 7. sırada yer aldığını hatırlatan Özer, “Bu çalıştayda sürdürülebilirliğe inanmış insanlarla bir arada olmaktan mutluyum. Bursa, turizm ve kültürde önemli bir kapasiteye sahiptir. Kış, yaz, sağlık gibi tüm alanlarda önemli turizme sahiptir. Bursa bunların arasından hangisinde ilerlemeli derseniz, kültür, inanç, sağlık, gastronomi ve çevre alanlarında ilerlemeli. Bursa birçok potansiyel taşıyor, örneğin 497 adet belgelendirilmiş otel bulunuyor, 1 milyon 700 bin civarında da konaklamamız bulunuyor. Uludağ’a çıkıldığında ise bu konaklama sayısının 2,5 milyona çıktığını görüyoruz. Bugün UNESCO’ya taraf 195 ülke var. Geçici Miras Listesi'nde 37. sırada ise İznik yer alıyor. UNESCO’nun Yaratıcı Ağı içerisinde ise 7. sırada zanaatkarlık ile yer alıyoruz. Zanaatlar ve halk sanatları arasında güçlü bir yapıya sahibiz” dedi.
“HERKESİN GÖZÜ İZNİK’E ÇEVRİDİ”
İznik’in inanç turizminde nasıl bir yol izleyeceğine karar vereceklerini de söyleyen Kamil Özer, “Herkesin gözü İznik’e çevrildi. Çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl içinde nasıl bir yol izleneceğini belirlemek zorundayız” diye konuştu.
“TÜRKİYE KADİM GEÇMİŞİYLE RAKİPLERİ ARASINDA PARLAYAN BİR YILDIZDIR”
Turizm Operasyon ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı ise, turizmin kültürel mirasın yaşatılmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Türkiye’nin coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle turizmde güçlü rakipleri arasında fark yarattığını da ifade eden Balcı şunları kaydetti:
“Turizm sektörü kültürel mirasın yaşatılmasında, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde stratejik bir önem taşıyor. Türkiye başta olmak üzere dünyada kültürel etkileşimin farkına vardı. Türkiye coğrafi konumu, doğal güzellikleri, medeniyetleri ile kadim geçmişiyle saydığımız rakipleri arasında parlayan bir yıldızdır. 2021 yılında il geliştirme programı 81 ile yayılmasını sağlarken sürdürülebilirliği ön plana tutuyoruz. Dengeliyici ve sürdürülebilir bir turizm amaçlıyoruz. Yerel paydaşlar ile işbirliği yaparak tanıtmayı amaçlıyoruz.”
2026’nın Osmanlı’nın Bursa’yı başkent yapmasının 700. yılı olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, bu tarihi fırsatı değerlendirmek için şimdiden programlar hazırladıklarını belirtti.
“BİZ HER DEĞERİMİZİ BİR HİKAYEYLE BÜTÜNCÜL HALE GETİRMEZSEK O HİKAYENİN ALTI BOŞ OLUR”
Bursa’daki konaklama süresini birkaç yıl içinde en az iki geceye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Bozbey, kültürel mirasının yeterince tanıtılamadığını da şu sözlerle aktardı:
“Hedefimiz Bursa’da birkaç yıl içerisinde geceleme sayısını en az 2 ardından 3’e çıkartmak. Turizmin gelirlerinden hem halk olarak hem iş dünyası olarak faydalanabiliriz. Çarpıcı bir şey söyleyeyim size İstanbul’dan araç geliyor karşıdan Ulucami’yi gösteriyorlar yada 15 dakika mola veriyorlar, ardından Yeşil Türbe ziyareti için 1 saatlik mola tekrar geri dönüyorlar. Gelenlerin Bursa’ya bir faydası veya katkısı olmadı. Biz Karagöz Hacivatı bile tanıtamadık. Mekan ve yaşanan hikayeyi anlatamıyoruz. Biz her değerimizi bir hikayeyle bütüncül hale getirmezsek o hikayenin altı boş olur.”
“DOĞRU TURİZM POLİTİKALARINI HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ”
Osmanlı’nın ilk başkenti olarak Bursa’nın tarihi zenginliğini turizme kazandırmak için bütüncül bir hikaye oluşturulması gerektiğine de dikkat çeken Belediye Başkanı Bozbey, “ Bugün burada turizm geleceğini ve kültürel sürdürülebilirlik konusunda hedeflerini konuşacağız. Bursa Osmanlı’nın ilk başkentidir. Askında 3 kere yapıyor ama bunu bile bilmiyoruz. Osmanlı’nın ilk kuruluşu Yenişehir’dir sonra Bursa merkeze geliyor ardından İznik son olarak tekrar merkeze geliyor. Bu önemli konuyu bir hikaye içerisinde değerlendiremedik. Doğru turizm politikalarını hayata geçirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
“BİR HAYALİMİZ VAR…”
Sanatın festivallerin yanında kalıcı bir unsur olarak var olmasının önemine de değinen Mustafa Bozbey, “Bir hayalimiz var. Her 2 haftada bir sanat etkinliğini sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Sanatsal etkinliğin var olmasını festivallerin yanında var olması gelen turistlerin bursada vakit geçirmesini sağlayacaktır. Yerel ekonomiyi de en üst seviyeye çıkartmayı amaçlıyoruz. Biz ne İstanbul’un ne de Eskişehir’in aynısıyız. Biz Bursa’yız ve buranın değerlerini ortaya çıkartmalıyız” şeklinde konuştu.
BAŞKAN BOZBEY TESCİLLENDİĞİNİ DUYURDU
Ayrıca El Yazmaları Müzesi’nde 16. yüzyıla ait Dede Korkut nüshasının tescillendiğini duyuran Başkan Bozbey, bu tarihi eserin ziyaretçilerle buluşturulacak olmasından büyük mutluluk duyduklarını vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: