DUYGU DOĞAN / NÖBETÇİ GAZETE
Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, toplu iş sözleşme görüşmelerine 21 Aralık'ta başladıklarını hatırlatarak 6356 sayılı yasa gereği tüm hakların kullanıldığını ve nihayet netice alınamaması üzerine grev tarihini açıklamak üzere toplandıklarını söyledi.
'GREV SON SİLAHIMIZ'
Grevin kullanacakları son silah olduğunu söyleyen Yaman, 'Tüm halkımız ve sizler şunu çok iyi bilin, bizim sendikamız herhangi bir partinin uzantısı değildir, olamaz. Halkın seçtiği başkanlara saygılıyız, demokrasiyi savunuyoruz, hak ve adaleti savunuyoruz, işçinin temsilcisiyiz, temsil ettiğimiz işçinin hakkını, hukukunu korumakta ise becerikliyiz, ne istediğimizi biliyoruz, üyelerimizi seviyoruz' dedi.
'GREVİN MAĞDURU BURSA HALKI'
Başkan Cemal Yaman, Burulaş'ta yapacakları grevin mağdurlarının Bursa halkı olduğuna vurgu yaparak, "Bursa halkımız şunu çok iyi bilsin ki amacımız kimseye sıkıntı yaşatmak değildir. Kimse ile siyasi veya şahsi bir sorunumuz yoktur. Bugüne kadar geçen sürede halkımızı sıkıntıya sokacak eylem hakkımızı kullanmadık, hep iyi niyetimizi ve müzakere taleplerimizi ortaya koyduk. Sendikamızın üyelerimiz ile birlikte hazırladığımız makul, mantıklı ve kayıplarımızı telafi edecek Toplu İş Sözleşme teklifimiz maalesef işverence kabul edilmemiştir. İşverence tarafımıza verilen teklif ise, branşlara, özellikle Güvenlik-Temizlik-Genel Müdürlükte çalışanlara önce 'sıfır' zam, daha sonra %10'luk bir artışı; Otobüs-Raylı Sistem-Bakım çalışanlarına ise %25 zam teklifini içermektedir. Ancak bu teklif masada konuşulmuş, resmiyete dökülmemiştir. Verilen bu teklifi kabul edemeyeceğimizi işveren yetkililerine bildirdik" ifadelerini kullandı.
TALEPLER İLETİLDİ
Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile görüştüklerini söyleyen Yaman, "Kendisinin seçim öncesi sitelerde otobüs şoförleri ile yaptığı toplantıda, sosyal demokrat bir iktidarın çalışanların haklarını vereceğinin sözlerini hatırlattık. Kendisine hayat pahalılığı, alım gücü, enflasyon, vergi adaleti ve çalışma sürelerinin haftada 40 saat olmasını ifade ettik. Ancak bu taleplerimizi yerine getiremeyeceklerini, diğer birimlerle meydana gelecek farklılığa değindi" şeklinde konuştu.
'İŞÇİ ENFLASYON ALTINDA EZİLDİ'
Yaman, "15 trilyonluk araç ve içerisinde taşıdığı yüzlerce yolcunun sorumluluğunu taşıyor. Bizler buradan bir kez daha sesleniyoruz, Sayın Başkan; bizim arkadaşlarımız sabahın 04.00’ünde yatağından kalkıyor, 06.00’da aracını alıyor ve akşam 7-8’de evine gidiyor. Gün içinde yaşadıkları riskler ve ödedikleri hasar bedellerine baktığımızda, bu arkadaşlarımızın diğer mesleklerle aynı kefeye konulamayacağını ifade ettik" sözlerinin ardından, işçinin enflasyon altında ezildiğine dikkat çekti.
'40 SAAT ÇALIŞMA HAKKIMIZ'
Başkan Cemal Yaman, BURULAŞ çalışanlarının çalışma saatlerine de tepki gösterdi. Diğer şehirlerdeki belediye çalışanlarının haftada 40 saat, Bursa Büyükşehir'de çalışanların ise 42,5 saat çalıştığını söyleyerek, 40 saat çalışma talebinin hakları olduğunu söyledi.
Yaman, "Toplu iş sözleşmesinde elde ettiğimiz sosyal haklarımız mevcuttur. Bunların günün şartlarında artışını istemek en doğal hakkımızdır. Merkezine insanı ve evrensel değerleri koyan, Sosyal Demokrat bir belediyenin açlık sınırını önümüze koyması ne kadar doğrudur?" sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
'SON KEZ SESLENİYORUZ'
BURULAŞ yetkililerine ve Başkan Bozbey’e son kez seslendiklerine dikkat çeken Yaman, “İşçinin taleplerini yerine getirmek adına bu süreçte belediyenin bazı hizmetleri aksayabilir, geç sonuçlanabilir. Ancak Sosyal Belediyecilik felsefesi ile yönetime gelenler, çalışanların karnının doyması için fedakârlık yapmak zorundadırlar” dedi.
Başkan Cemal Yaman, "Bizim otobüs şoförlerimiz, tren sürücülerimiz, bakım çalışanlarımız, temizlik, güvenlik personelimiz her gün 4 milyon Bursa halkı ile yüz yüzedir ve Belediye Başkanımızı temsil etmektedirler. Bu çalışanların yüzü asık olmamalıdır. Çalışanlarımızın hepsi bir Mustafa Bozbey'dir, güler yüzlü, morali yüksek bir çalışma ortamında hizmet etmelidirler." ifadelerini kullandı.
Başkan Yaman, Türkiye'nin bir sosyal hukuk devleti olduğunu hatırlattı. "Sosyal hukuk devletlerinde eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetlerinde kar ve zarara bakılmaz. Halka yapılan hizmetin en iyisinin sunulması gereklidir. Bursa'da bir yılda ulaşım zammının %97 olduğunu görüyoruz. Ancak işçiye %25 zam ve 'sıfır' zam ne kadar doğrudur?" şeklinde konuşmasını sürdürdü.
GREV TARİHİ 20 MAYIS
Cemal Yaman, 20 Mayıs’ta başlayacak grev ile trenlerin ve otobüslerin çalışmayacağını, Bursa halkının mağduriyet yaşayacağını belirtti.
"Gelin bu sözleşmeyi masada bitirelim, seçim öncesi söylediğiniz gibi çalışanları mutlu edelim, refah seviyesini yükseltelim. Şimdi, hep beraber GREV'in başlayacağı ve Bursa'da Raylı Sistemin, Otobüs taşımacılığının duracağı tarihi belgeyi Burulaş'ın kapısına hep beraber asacağız." ifadelerini kullanan Cemal Yaman, "Aldığımız bu kararın başarılı olması için tüm işçi arkadaşlarımız GREV'e katılarak işe gelmeyecek. GREV gözcülerimiz sahayı kontrol edecektir. Sendikamızın talimatları doğrultusunda hareket edilecektir." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: