Derya Uysal / Nöbetçi Gazete
Bu ayki toplantının konuğu Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış'ın katıldığı iftar programında tüm üyeler de hazır bulundu.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan adayı Celil Çolak konuklar arasındaydı.
Yapılan konuşmalarda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Konuğumuz Şerif hocamı 15-16 yıldır tanıyorum, onu burada görmek benim için sürpriz oldu. Hocamı izlemek güzel olacak. İnşallah aileniz ile birlikte bayrama erişirsiniz" dedi.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar da, "Yardımlaşma, bereket ve hoşgörü ayı Ramazan’ın ikinci iftarını sizlerle birlikte yapmak, bizlere mutluluk veriyor. Bildiğiniz üzere, geçen yıl ülkemizin doğusunda meydana gelen depremlerin ardından binlerce canımızı kaybetmemiz nedeniyle iftar yemeğimizi gerçekleştirmemiş ve bölgeye yardımcı olmak için tüm ulusumuzla birlikte hareket etmiştik. Bu süreçte üyelerimizin, önce deprem bölgesine acil yardımlarına, ardından da kalıcı desteklerine tanıklık ettik. BUSİAD olarak da Kâmil ve Mehmet Durkut kardeşlerin başlattığı çabalara destek olarak, Hatay Samandağ’da insan üstü bir çabayla, 135 gün boyunca aksatmadan 300 bin öğün sıcak yemek verilen BUSİAD mutfağını hayata geçirdik. Bölgeye yaptığımız ziyarette de gördük ki, çok güzel bir iş yapmışız. Katkı koyanlara bir kez daha en içten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Küçükkayalar, "Bu süreçte dayanışmanın insan hayatına olumlu etkilerini bizzat yaşayarak gördük. Deprem bölgesine ilk günden itibaren katkı sağlayan Bursa’mızın diğer tüm yardımsever kurum ve kuruluşları gibi bizler de BUSİAD Ailesi olarak koyduğumuz katkıdan dolayı Bursa’mız adına büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Hepimiz biliyoruz ki kentimiz ve yöremiz de deprem riski büyük olan yerlerden biri. Bu oranın bugünkü sanayi yapısı sayısının yüzde 31,8’ine denk geldiğini önemle belirtmek isterim. Geçen sürede 1999 depremi sonrası bazı iyileştirme ve yenilemeler yapılmış olabilir. Kentsel dönüşümün konuşulduğu günümüzde “Sanayisel Dönüşüm”ün de mutlaka gündeme alınması, güncel durum saptamasının yapılması, sanayicilerimiz ve yerel yönetimlerce konunun titizlikle ele alınmasının gerekliliğine inanıyoruz" diye konuştu.
Küçükkayalar, "Dönüşüm demişken, binaların dönüşümünün yanı sıra zihniyetlerimizin de dönüşmesi gerektiğini biliyoruz. Sanayi, tarım ve turizm kenti olan Bursa’mızın gelişmesi için yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümümüzü de mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor.
O nedenle biz BUSİAD olarak planlı bir kent için “Bursa Çevre Düzeni Planı” nın büyük bir uzlaşıyla yapılmasını önemsiyoruz. Yaklaşan yerel seçimler için çalışmalarını sürdüren büyükşehir belediye başkan adaylarımızın bu konudaki ortak görüşleri ile Bursa’mız için slogan haline getirdiğimiz “Sanayi, Tarım, Turizm” konusundaki ortak görüşlerini Bursa’mızın geleceği için çok önemli buluyoruz. Ramazan ayı bize ölümlü olduğumuzu da hatırlatan bir ay, o nedenle bu dünyada iyi şeyler yapıp iyi anılmak için gelin şehrimize ilişkin kararlı bir duruş sergileyelim"dedi.
"BURSA'MIZ İÇİN BİR OLALIM BİRLİK OLALIM"
Küçükkayalar, "Bizden sonraki kuşakların bizi hayırla yad edebilmesi için tarım ve sanayiyi aynı önemde görelim, turizmimizi de değerlerimizin hakkını vererek canlandıralım. Deprem gerçeğini de unutmadan, dönüşümleri yaparken, yeşil alanlarıyla, sosyal mekanlarıyla, ulaşımıyla bütünleşmiş gerçek bir kentsel dönüşümü ön görelim ve yapalım. Salt bina dönüşümlerinin, binaları sağlamlaştırsa da başka sorunları beraberinde getireceğini de unutmayalım. Ayrıca mutlaka sanayisel dönüşümü de planlayalım ve gerçekleştirelim" diyerek sözlerini tamamladı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Deprem gelecek bu gerçekten kaçamayız. Kendiniz için yapmıyorsanız, çocuklarınız, torunlarınız için gerekli önlemleri alın. Amaç hangi illerde deprem olacağını söylemek değil, depremin geleceğini saatler öncesinden duyurmak önemli olan. Kocaeli depreminden sonra olacak depremin İstanbul ve Bursa'yı etkileyeceğini 2005 yılında söyledik" dedi.
3 gün elektriğiniz kesilse neler yaparsınız, planlarınız var mı diye salona soran Şerif Barış, "Afet yönetim organizasyonu çok zor değil. Çok masraflı hiç değil. Deprem olduğu zaman ilk 3 gün kendi başınızasınız. Bir yardım gelene kadar kendi kendinize bakmak zorundasınız. Eğitiminiz var mı?" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: