Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Bursa’da bulunan tüm inşa ve onarım kitabelerini ele alan ‘Bursa Kitabeleri’ ve tapınaklardan dervişlere geniş bir yelpazede Uludağ kronolojisi oluşturmayı amaçlayan ‘Uludağ’ın Kadim Tarihi’ kitapları Bursa Büyükşehir tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde kamuoyuna tanıtıldı.
Gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yazar Ömer Kaptan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüseyin Buran, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı ve çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; Bursa’nın tarihine yönelik pek çok çalışma yaptıklarını vurgulayarak “Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bu topraklar Bursa'yı özgün bir tarih şehiri yapmıştır. Bursa ve çevresi eski çağlardan önemli medeniyetlerin beşiği olmuştur. Tarihi sokaklarıyla, ovalarıyla, şifa dağıtan kaplumbağalarıyla yemyeşil Uludağ'ıyla geleneksel Türk tiyatrosunun temel taşı olan Karagöz ve Hacivat kılıç kalkan oyunuyla Türk kültürünün bütün renkleriyle Bursa ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Asli vazifelerimizden birisi de Bursa'nın tarihine sahip çıkmak ve bunu koruyup kollamaktır Aynı zamanda basılı eserler yoluyla da Bursa'nın kadim tarihini kamuoyunu istifadesine sunuyoruz. Bir türbenin ezan sesiyle yöneldiğimiz bir caminin suyundan içtiğimiz bir çeşmenin kitabesinde ne yazıyor diye merak ediyoruz. Oysa ki tabi bu kitap sayesinde bu merakımız giderilecektir” ifadesini kullandı.
Uludağ’ın Kadim Tarihi ve Bursa Kitabeleri kitaplarının Bursa için hayırlı olmasını dileyen Yazar Ömer Kaptan “Gezdiğimiz yerlerde, mekanlarda, her sokakta, her an karşımıza çıkan kitabelerin Bursa'da insanlar tarafından çok merak edildiği biliniyor. Gerçekliğin ötesinde bir zenginlik barındırdığını hem edebi değerler itibariyle hem sanatları açısından, görsellik açısından toplumun dikkat çekiyor. Bursamız erken dönem Osmanlı tedavilerinden tutunuz çok geç dönemde tahribatla yazılmış değerli edebi içeriklere sahiptir. Farklı hat sanatları ile yazılmış bu eserlerin, düşündüğümüz ötesinde bir alakaya layık olduğunu gördük. Belediyemiz desteğiyle Bursa Kitabeleri neden olmasın? diye bu adımı attık.Bursa’daki yapılarda bulunan tüm yazıların tercüme edilmiş hallerini bulacaksınız. Kitabelere alakası olanların bu kitaptan çokça istifade edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Ömer Kaptan kitaplarını imzalatmak isteyenlerin ricasını kırmadı ardından sevenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: