Kamu ve özel sektör iş birliğiyle Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak olan, Sıfır Atık Hareketi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen sistemle, depozitoya tabi içecek ambalajlarının tüketim sonrası iadesi ve vatandaşlara teşvik bedelinin ödenmesi sağlanacak.
UYGULAMANIN AMACI VE İŞLEYİŞİ NASIL OLACAK?
Depozitoya tabi ambalajların tüketim sonrası iadesiyle depozito bedelinin vatandaşa geri ödenmesine dayalı bir sistem olan depozito sistemi, ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılarak toplanmasını, geri dönüşüm değerinin artırılmasını ve enerji sarfiyatının azaltılmasını amaçlıyor.
Bu sayede karbon emisyonlarının düşürülmesine ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine katkı sağlanması planlanıyor.
TEŞVİK BEDELİ DİJİTAL CÜZDANLARA AKTARILACAK
Yeni sistemle, tüketicilerin depozitoya tabi ambalajları iade etmeleri halinde teşvik bedeli, oluşturulacak dijital cüzdanlarına aktarılacak. DOA uygulamasında birikecek bakiye, anlaşmalı restoran, mağaza ve marketlerde QR kod ile ödeme olarak kullanılabilecek. Aynı bakiye banka hesaplarına da transfer edilebilecek.
DOA MOBİL UYGULAMASI KULLANIMA AÇILDI
Hayata geçirilen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) adlı mobil uygulama, tüketicilerin depozito iadelerini kolayca gerçekleştirmesi için geliştirildi. Uygulama Android ve iOS platformlarından mobil cihazlara ücretsiz indirilebilecek. Ayrıyeten QR kod aracılığıyla depozito makinelerine bırakılan ambalajlar için dijital bakiye yüklemesi de yapılabilecek.
81 İLDE UYGULANMAYA BAŞLANACAK
Bakanlığın istesindeki duyurusunda, DSYS, 2025 yılı sonuna kadar 81 ilde uygulanmaya başlayacak. Sisteme dahil olan atıklar arasında, Cam, plastik ve alüminyumdan yapılmış 0,1 L ile 3 L arasındaki tek kullanımlık ambalajlar yer aldı.
Uygulama ile yılda yaklaşık 25 milyar ambalajın toplanması ve 520 milyon euro ekonomik değer yaratılması bekleniyor.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ENGELLEMEK İÇİN BÜYÜK BİR ADIM
DSYS, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle yürütülülen yeni uygulama, geri dönüşümün artırılması ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: