TBMM Başkanlığı, önergelere ilişkin yetkilerinin sınırlı olduğunu belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu ise, Cumhurbaşkanı yardımcısına ve bakanlara yöneltilen sorulara, yanıt için tanınan 15 günlük süre içerisinde yanıt verilmemesi durumunda kamu denetçisine başvuru hakkına ilişkin, bu durumun kurumun görev alanı dışında kalan "yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler" olması nedeniyle, yürütmeden doğrudan belge ve bilgi talep edilemeyeceği gibi içeriğinin de incelenemeyeceği belirtildi.
YENİ YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Meclis Başkanlığı'nın ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, milletvekillerinin denetim işlevini yerine getirememesini yetkileri dışında değerlendirmesi üzerine, yürütmenin denetlenememesinin açıkça hukuk devletine aykırılık oluşturduğunu, bakanlıkların ise Anayasa hükmünü ihlal etmeleri nedeniyle denetimden kaçındığını belirtti ve yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Denetim kapsamının nasıl uygulandığına ilişkin soruya ise Kurum tarafından verilen yanıtta, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin incelendiği, tavsiye kararı verilen idarelerin, bu karar üzerine tesis edilecek işlemi 30 gün içinde Kuruma bildirilmesi yükümlülüklerinin olduğu, ancak bu yükümlülüğün kimi zaman yerine getirilmediği açıklandı. Kurum, 2013 yılında yüzde 20 olan tavsiye kararı uyum oranının 2023’te yüzde 77’ye yükseldiğini de belirtti.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Pala, TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na sorduğu diğer bir soruyla 27. Yasama Döneminde Kurumun tavsiye kararı verdiği idareler hakkında bilgi istedi.
Verilen bilgiye göre 28.06.2018-14.05.2023 tarihleri arasında idarelere 78.323 tavsiye kararı verilmiş olduğu anlaşıldı. Bu dönemde bankalara 68.832 tavsiye kararı verilirken, Adalet Bakanlığına 1.214, mahalli idarelere 1.199, Millî Eğitim Bakanlığına 825, İçişleri Bakanlığına 599, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 321, üniversite ve fakültelere de 618 tavsiye kararı verildiği öğrenildi.
TÜRKİYE OECD ORTLAMASI ALTINDA KALIYOR
Tavsiye kararlarının çokluğunun, idarelerin iyi yönetilemediğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Pala, " OECD tarafından yayınlanan 2022 Yılına İlişkin Kamu Hizmetlerinden Memnuniyet Araştırmalarında Türkiye; eğitim sisteminde memnuniyetin en düşük olduğu ülke, yargı ve sağlık sisteminden memnuniyetin de düşük olduğu ülkelerden biridir. Türkiye’de eğitim, yargı ve sağlık hizmetlerinden memnuniyetin OECD ortalamasının altında olmasının önemli nedenleri arasında, kamu yönetimini zayıflatması, iyi yönetim ilkelerinden uzaklaşılması ve devleti bir şirket gibi yönetme yaklaşımını benimsemesi de yer almaktadır. Bu bakımdan denge-denetim işlevini yitirmiş her yönetimin yarattığı ve yaratacağı boşluklar ve sorunlar yurttaşların yaşamını olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: