İrem Eylül Kurt / Nöbetçi Gazete
Proje tanıtım lansmanına, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, Orhan Sarıbal, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, CHP Parti meclis üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
“OSMANGAZİ’NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK”
'15 yılda Osmangazi' adlı kısa videonun ardından proje anlatımı için kürsüye çıkan CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, “Biz koltukta oturmaya değil, çalışmaya ve iş üretmeye geliyoruz. Çünkü Osmangazi’nin kaybedecek zamanı yok. Osmangazi 15 yılını kaybetti. Duvarlar örülmüş bir yönetim anlayışını değiştirmek istiyoruz. Osmangazi, Bursa’dır. Bursa'da Osmangazi’dir. Osmangazi ve Büyükşehirin yanı sıra 17 ilçenin hepsini almak istiyoruz” diyerek sahnede bulunan boş koltuğun kaldırılmasını istedi.
“BURSA DEPREME HAZIR DEĞİL”
6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl 1 ay geçtiğini söyleyen Aydın, Bursa’nın olası bir depreme hazır olmadığının altını çizdi.
“İNSANLAR DONARAK ÖLDÜLER”
Erkan Aydın, “6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl 1 ay geçti. Deprem olduğunun ertesi günü Maraş’taydım. 21 gün oradaydım 8 gün arabada yattım. Orada gördüklerim gerçekten yüreğimi dağladı. İlk 72 saat oradahiç kimse yoktu. İnsanlar donarak öldüler. 53 bin yurttaşımız hayatını kaybetti. Onlara bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabır diliyorum. Hala ailesinin cenazesine ulaşamayanlar var. Üzerinden 1 yıl geçti sürekli irtibattayız, konuşuyoruz. Çok büyük acılar yaşandı" ifadelerini kullandı.
“HER AN HER SANİYE BURSA’DA DEPREM OLABİLİR”
Bursa'nın olası bir depremle karşı karşıya olduğunu söyleyen Aydın, “Her an, her saniye, her dakika Bursa’da bir deprem olabilir. Biliyorsunuz yeni bir fay hattı çıktı, adı 'Kayapa Fayı' tam olarak 95 kilometre uzunluğunda. Bilim insanları önlem alın diyor. Merak ettik belediyeye sorduk. 'Toplanma alanları nerelerde?' Çevre Şehircilik Bakanlığı . 1 milyona yakın insan nerede toplanacak diy düşündük sadece 2 tane yer bulduk. İnsanlar elleriyle enkaz kazmaya çalışıyorlar. Çünkü canları, anası, babası, evladı göçük altında kaldı. Çadır dediniz de gördük çadırları bana da satıyorlar. O yüzden bunların hepsine hazırlıklı olmak zorundayız. Biz hazırlığımızı yapıyoruz. Hem deprem toplanma hem de konteyner kent kurulacak alanları planlamakla birlikte aynı anda 10 bin kişilik birkaç bölgede çok kısa sürede ulaşabilecek çadırları hazırlıyoruz. Deprem korkusu var bunu herkes söylüyor. Toplum olarak alışkanlığımız, çok çabuk unutuyoruz. Bir kez daha söylüyorum. Allah yaşatmasın ama Bursa’nın bir deprem şehri olduğunu unutmamamız gerekiyor. Deprem bölgesine gittiğinizde 'Biri var mı, içeride kim yaşıyor, insan var mı' diye bağırıyorsun. Sadeece sessizlik, biz defalarca şahit olduk. Belediyenin sistemiyle, akıllı şehircilikle uygulamaya başlanacak” dedi.
“VATANDAŞ SU ŞEHRİ BURSA’YA HASRET KALDI”
Konuşmasına devam eden Başkan adayı Erkan Aydın hava kirliği konusunda da şunları söyledi:
“Osmangazi eskiden ya da Bursa, yeşil Bursa’ydı. şuan görüyoruz ki 'Gri Bursa' oldu. Yeşiline geri dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Her şehrin kendine özgü dinamikleri koşulları, kolaylıkları ve zorlukları var. Hollanda şu anda bir uygulamaya geçti. Şehirlerinde dere yataklarına bitki ekiyorlar. Ayrıca üst geçitlerin altlarına da önem alarak biyolojik olarak üretilmiş bu bitkiyi ekiyorlar. Ne işe yarıyor? Karbon emisyonunu yüzde iki azaltıyor. Hava kirliğini engelliyor. Akıllı şehirciliği temel alarak yeşil Osmangazi temelini kendimize özgü modellerle yapacağız. Çevre dostu Osmangazi için çalışacağız. Evliya Çelebi Bursa için 'Velhasıl Bursa sudan ibaret' demiş. Bugün su kalmadı. Çünkü plansız büyüdü ve sonucunda da vatandaş su şehri Bursa’ya hasret kaldı.”
“BİZ İSRAFI KESECEĞİZ”
Sosyal Belediyecilik anlayışıyla haraket edeceğini söyleyen Aydın, “Erişilebilir olacağız. Her gittiğim mahalle de kreş var mı diye soruyorum. Osmangazi Belediyesi’nin kreşi yok. Büyükşehir’in yaptığı ana kucakları var. Osmangazi Meydanı’nın 3 kat altından dere geçiyormuş. Sağlamlaştırmak için durmadan kazık çakmışlar. Meydan adı altında betona gömdünüz. Hesabını da vermiyorsunuz. Ne kadar maliyete yapıldığını bilen yok. Onun yerine 136 mahallede 20 kreş yapsaydınız. İsrafı keseceğiz, o parayla da kreş, alzheimer merkezi, gıda, emekli destekleri, hepsini yapacağız. Bu anlayışı değiştireceğiz. 55 yaş üstü yaşlılarımıza çayı, kahveyi ikramı ücretsiz yapacağız. Çay parası vermeye gücü olmayan insanlar var. Vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanlar yapacağız ve ikramlar da ücretsiz olacak” dedi.
“AMATÖR KLÜPLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Amatör kulüplerin her zaman yanında olacaklarını söyleyen Aydın, "Osmangazi’de bulunan mahallelerde uyuşturucu sorunu var. Bu çocuklarımızı spora teşvik etmemiz gerekiyor. Her branştaki sporcularımızı destekleyeceğiz. Gençlerimiz uyuşturucu batağına düşmesin. Çocuklara her alanda vizyonu, hedefi vermemiz gerekiyor. Belediye kaynaklarını bu yönde harcamamız gerekiyor. Kadın kooperatifleri, meslek edindirme kursları, sosyal hayatta gelir getirici projeler, kadın sığınma evlerinin sayılarını artıracağız. Gençler en önemli konularımız arasında yer alıyor. Gençlere hem imkan hem fırsat hem de gelecek sunmanız gerekiyor. Dünya meslekleriyle ilgili tanıştırma programları yapacağız. Belediye olarak bunlara yönlendireceğiz. Kurs destek programları, motor sporları, dijital bağımlılıktan kurtarma projelerimiz olacak” diye konuştu.
"OSMANGAZİ’NİN ÜZERİNDEKİ TOZU KALDIRACAĞIZ”
Turizm konusuna da değinen Aydın, “Osmangazi’de tarih, kültür, medeniyet var. Osmangazi’ye gelen turistlerin konaklama süresi çok az. Bursa'da Kapalı Çarşı Unesco listesinde yer alıyor. Osmangazi’nin üzerindeki tozu kaldıracağız. Konaklama süresini 4 güne çıkaracağız. Gelir seviyemizi artırmak için turizm olmazsa olmazlarımızdandır” diye konuştu.
Ayrıca Erkan Aydın sokak hayvanlarıyla ile ilgili de projeleri olduğunu söyledi.
“OSMANGAZİ’DE BİR DEĞİŞİM İÇİN YOLA ÇIKTIK”
Aydın, “Dijital ölçüm noktaları ve Gazi Tarım A.Ş kurucağız. Yöresel pazarlar oluşturcağız. Tahtakale Köylü Pazarını yeniden açacağız. El emeği ürünleri pazarlayacağız. Gıda atıklarından kompost gübre ve sokak hayvanlarına mama üreteceğiz. Osmangazi’de bir değişim için yola çıktık” diyerek programı sonlandırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: