HABER MERKEZİ/ NÖBETÇİ GAZETE
6 Şubat gecesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem ve aynı gün gerçekleşen 7.6 şiddetindeki ikinci depremden toplamda 11 il etkilendi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da incelemelerde bulundu.
Başkan Aktaş, beraberinde gelen medya ekibinn özellikle bu ortamı görmesini gerektiğinin altını çizdi.
“BU SIKINTININ TARİFİ YOK”
Felaketin yaşandığı ilk günlerden itibaren bölgede faaliyetlere katılan Alinur Aktaş, “Genelde arama kurtarma faaliyetleri dolayısıyla ekranlar başında 3-4 saat o mücadeleyi izlemek durumunda kaldınız. Olayın vahametini oradan çok hissetmek mümkün değil. Ben Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerini görmüş birisi olarak söylüyorum ki gerçekten bu sıkıntının bu problemin tarifi yok” dedi.
“HUMMALI BİR ŞEKİLDE YARALAR SARILIYOR"
Asrın felaketi olarak nitelendirilen afet sonrası bölgede yaraların hummalı bir şekilde sarılmaya çalışıdğını belirten Başkan Aktaş depremin üzerinden geçen 32 günde kalıcı konutların temellerinin atıldığı şehirler olduğunu açıkladı.
VEFATIN YARISI HATAY’DA
Başkan Aktaş, “Tüm samimiyetimle söylüyorum ben ilk 6 gün Nurdağı’ndaydım. Nurdağı ve Islahiye Gaziantep merkezde çok bir şey yok.
Nurdağı aslında nüfusa göre en fazla vefatın olduğu ilçedir. Nurdağı'nda 40 bin nüfus kırsalla beraber 2 bin 500 vefat var.
Merkezi, 23 bin nüfus her 10 kişiden bir kişi vefat etmiş. Binalar da genelde bir katlı, 2 katlı, 3 katlı var. Yüksek katlı binalar da var ancak sayıları az.
Vefat orada çok fazla. Ama eğer işin geneline bakarsanız vefatının yarısı Hatay’da yıkılan binaların yüzde 40’ı da Hatay’daydı.
Hatay tereddütsüz depremden etkilenen iller arasında birinci sırada. Eski il başkanımız Ayhan bey ilk günden beri burada görevli. Beni altıncı gün akşamüstü buraya geçirdiler” ifadelerini kullandı.
MARAŞ’A 30 KİŞİLİK EKİP
Deprem felaketinin büyüklüğünün dolayı Kahramanmaraş’a Bursa Büyükşehir olarak 30 kişil ekip gönderildiğini açıklayan Alinur Aktaş, “Olayın büyüklüğünden dolayı Bursa Belediyesi'nin şu an Maraş'ta 30 kişilik bir ekibi var. Depremzede vatandaşlarımıza sıcak yemek hizmeti sunduğumuz aş evlerimiz 20-22 gün devam etti.
6 gün boyunca çok kötüydü. Su yoktu, elektrik yoktu, arabalarda yatıyorduk, bisküvi ile besleniyorduk durum gerçekten vahimdi açıkçası.
Genel Merkezimiz bunların tamamını bir plan dahilinde yapıyor. Burada Bursa’dan 92 Belediye Başkanı var.
Bursa'dan; Osmangazi Yıldırım, Kestel, İnegöl ve Karacabey gibi 6-7 belediyemiz daha burada temizlik işleri, özellikle ilaçlama gibi konularda yardımcı ve destek oluyorlar.
Depremin büyüklüğünü göz önüne alabilmek için şöyle diyebilir ki; Hatay'ın merkez Antakya ve Defne ilçesi 600 bin civarı nüfus var, 1 milyon 600 bin de Hatay’ın nüfusu . Binalar gerçekten kötü durumda. O sağlam gibi gördüğümüz binaların da çoğunda çatlaklar var. Orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak hepsi. Terk edilmiş durumda. Bölgede bin 585 personele kadar çıktık. Şu an 500 civarında personel ve 220 civarında araçla bölgede hizmet etmeye çalışıyoruz” dedi.
“3 ANA KONUMUZ VAR”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bizim burada 3 tane asli işimiz var
İlki Hatay'daki tüm sosyal yardımları Bursa Büyükşehir Belediyesi dağıtıyor. Hummalı bir çalışma var. 100 civarında personelimizle birlikte yapıyoruz.
15 günde bir ekip değişiyor. Çünkü uyku şartları çok iyi değil. Beslenme noktasında belkiarkadaşlarımız sıkıntıları olabiliyor. Dolayısıyla o yüzden. 15 günde bir ekiplerimizi değiştiriyoruz.
Şu an üçüncü grup ekiplerimiz gelmeye başladı.
Ikinci ana konumuz konteyner kentler oluşturmak. Ancak bu sadece konteyner koymaktan ibaret değil. Su, kanalizasyon, elektrik, zemin düzenlemesi, asfaltı parkesi. Hepsi ciddi birer iş.
Bir hafta 10 gün içerisinde bu konteynerlerin tamamında hayatın var olduğunu göreceksiniz.
Üçüncü ana konumuzda size tuvalet.
120 bin yıkılan bina var. Bu asli bir ihtiyaç. Tuvalet çok büyük bir ihtiyaç ve tuvaletlerin devamlı güncellenmesi, temizlenmesi gerekiyor. Su kanalizasyon bağlantısıyla beraber.
Kırsalına kadar o hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Üçüncü görevimiz hatta bizim iyi bir altyapıya sahip olan kurumumuz BUSKİ canla başla çalışıyor.
Bölgede inşaat malzemeleri devrilmiş ilk günden beri böyle. Hatay çok kadim bir şehir aslında . 400-500 yıllık mobilya tarihçesi var.
Yorumlar
Kalan Karakter: