DUYGU DOĞAN / NÖBETÇİ GAZETE
Bursa Valisi Erol Ayyıldız'ın başkanlığında, İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mudanya Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü kapsamında planlanan Dezenformasyonla Mücadele Eğitici Eğitimi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Programa Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, DMM Koordinatörü İdris Kardaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Mudanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nimetullah Burnak, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy, DMM Uzmanı Ümmühan Yücel ile İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı ve Basın İlan Kurumu Bursa Bölge Müdürü Osman Başeğmez de katıldı.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) liderliğinde yürütülen ve toplumda dezenformasyon direncinin oluşturulmasının hedeflendiği eğitime 5 paydaş kurumdan 377 eğitimci katıldı.
'HAKİKAT SEFERBERLİĞİNE BURSA'DAN KATKI'
Program açılışında konuşan İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, "Bilindiği üzere 04 Mart 2025 tarihinde Valimiz Erol Ayyıldız başkanlığında İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mudanya Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü yürürlüğe girmiş bulunmaktadır" dedi.
Eğitici Eğitimine 5 paydaş kurumdan 377 katılımcının iştirak edeceğini söyleyen Gölbaşı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) liderliğinde yürütülecek eğitim sonunda katılımcılara sertifika verileceğini aktardı.
Gölbaşı, DMM, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğü ve eğitici eğitimi almış Gönüllü Eğitmenler tarafından gerçekleştirilecek proje, eğitim, seminer ve benzeri sosyal etkinliklerle toplumda dezenformasyon direnci oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti.
Programın amacını, "Dezenformasyona karşı daha az dirençli olan ve sosyal medyaya en fazla maruz kalan gençleri, farklı öğrenme yöntemlerini bir arada kullanarak bilgilendirmek; medya okuryazarlığı konusunda farkındalık uyandırmak ve dijital mecrada dezenformasyonla mücadele etmek amaçlanmaktadır" sözleriyle özetleyen Gölbaşı, "Bu geniş kapsamlı eğitici eğitiminden sonra bir hakikat seferberliğine Bursa'dan büyük katkı sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.
'BU KRİZİ HEP BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ'
DMM Koordinatörü İdris Kardaş da, dezenformasyon sorununun 1-2 ayda çözülebilecek bir mesele olmadığını vurgulayarak "Çağımızın en büyük krizlerinden biri dezenformasyon. Yapay zekayı da düşündüğümüzde bu çağ önemli bir nokta olarak görülebilir. Dezenformasyon ile ilgili ilgili farkındalık oluşturmak için ilk adımı atıyoruz. Bu meseleye dair bir fikrimizin olması bile mücadele edebilmemiz için önemli. Dezenformasyon bugünün dünyasında önemli ancak gelecek nesiller için varoluşsal bir krize dönüşecektir. Bugün burada sadece devletin parçası olarak mücadele ediyoruz ama bu mücadeleyi tek başımıza yapamayacağımızı da biliyoruz" dedi.
Toplumda dalga dalga bir duyarlılık oluşmasını hedeflediklerini söyleyen Kardaş, "Bugünkü eğitimler sonucunda bir adım atılacak ama bundan sonrası eğiticilere kalmış. Sürekli biraraya gelip bu meseleyi konuşmamız lazım. Önleyici bir çalışma gerçekleştirebilirsek o zaman başarılı oluruz. Devletimiz bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyor. Dünyada da öncü bir durumdayız. Bunu toplumsal olarak ne kadar yaparsak o kadar başarılı olacağız. Açlık, iklim krizi gibi sorunlardan daha önemli bie sorun. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu krizi hep birlikte çözebileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
'DEZENFORMASYON BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR'
Vali Yardımcısı Salih Altun ise, programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek deformasyonun bir milli güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekti.
" Deformasyon toplumun bir arada yaşama duygusunu ortadan kaldıran, karamsarlığa itip çok büyük kargaşalara neden olan önemli bir meseledir. Dezenformasyon insanlığın tarihinden beri varaolan bir şeydir. Ancak sosyal medya ile milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Aileleri dağıtan, ticari ilişkileri bozan, bireysel alanınız da olan çok büyük bir tehdit" dedi.
'BU OKYANUSTA YÜZMEYİ ÖĞRENMELİYİZ'
Altun, "Bireysel alanımız, çalışma hayatımızda internet ve yapay zeka ile büyüyüp toplumların üzerine saçılan bir mikrop gibi olan dezenformasyon okyanusunda yüzmeyi öğrenmekten başka çaremiz yok. Yapmamız gereken tek şey beyninizde enformatik bir vizyon yaratmaktır. İnsanların reflekslerini insanların manipüle olmayacak şekilde düzenlememiz gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: