Avrupa'da sağlık sistemi, son zamanlarda hiç olmadığı kadar gerilmiş durumda. Koronavirüs salgını sınırları zorladığı için sağlık ve bakım çalışanlarının protestoları artıyor. Sağlık çalışanları, yaşam maliyeti kriziyle birleşen durum nedeniyle iş tatminsizliği seviyelerinin yeni zirvelere ulaştığını belirtiyor.
Bu sıkıntılı dönemde Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Mülteciler sorun değil, çözüm olabilir" diyerek sağlık alanındaki açığa dikkat çekti. Kluge, Avrupa'nın sağlık sistemlerinin zorlandığını ve mültecilerin bu açığı kapatmada potansiyel bir çözüm olabileceğini ifade etti. Özellikle Polonya'nın Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'dan gelen mültecilere sağlık hizmetlerini entegre etme konusunda yenilikçi bir yaklaşım sergilediğini vurguladı.
Kluge, mülteci sağlık çalışanlarının kendi ülkelerinden insanlarla akıcı iletişim kurabilme yeteneklerine ek olarak, hizmet ettikleri kişilerle daha iyi bir empati kurabildiklerini belirtti. Bu nedenle, mültecilerin sağlık çalışanı olarak görev almasıyla ilgili çözümler, ilgili ülkelerin sağlık kapasitelerinin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Türkiye örneği üzerinde duran Kluge, Suriyeli sağlık görevlilerinin Türk meslektaşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışarak ülkedeki mültecilere destek olduğunu ifade etti.
DSÖ yetkilisi Kluge, Avrupa bölgesindeki sağlık hizmetlerindeki açığın büyük olduğunu ve zamanın daraldığını vurguladı. Ülkeler ve hükümetler, Polonya'nın denediği gibi yenilikçi yaklaşımlardan ve potansiyel kazan-kazan çözümlerinden hızla faydalanmalıdır. Bu şekilde sağlık sistemi güçlendirilerek sağlık hizmetlerindeki açık kapatılabilir ve mültecilerin yetenekleri kullanılarak daha iyi bir gelecek sağlanabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: