Her yıl 11 Temmuz'da kutlanan Dünya Nüfus Günü, dünyadaki nüfus kaynaklı problemlere dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Son verilere göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan raporlara göre dünya nüfusu 8 milyarı geçmiştir.
Rapora göre, dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan olup, 1 milyar 428 milyon 600 binlik nüfusuyla listenin başında yer almaktadır. Hindistan'ı sırasıyla 1 milyar 425 milyon 700 bin nüfusuyla Çin ve 340 milyonluk nüfusuyla ABD takip etmektedir.
Ortalama insan ömrü incelendiğinde, erkeklerin ortalama 71, kadınların ise ortalama 76 yıl yaşadığı tespit edilmiştir.
BM verilerine göre, dünya nüfusundaki artışın yoğunlaşacağı 8 ülke Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya olarak belirlenmiştir. Bu ülkelerin 2050'ye kadar küresel nüfus artışının yarısını oluşturması beklenmektedir.
Türkiye ise 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla dünyada 18. sırada yer almaktadır. Türkiye'nin nüfusu dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 1,1'ine denk gelmektedir.
BM'nin tahminlerine göre dünya nüfusu, 2030'da 8,5 milyar, 2050'de 9,7 milyar ve 2100'de ise 10,4 milyar kişiye ulaşması beklenmektedir. Nüfus artış hızının azaldığı ancak dünyada hala artış olduğu belirtilmektedir. Ölüm oranlarının düşmesiyle birlikte doğurganlık oranının da etkisiyle nüfus artış hızının düşeceği vurgulanmaktadır.
Göçler de nüfusun dağılımında önemli bir faktör olmaktadır. Örneğin, Suriye üzerinden gerçekleşen göç, Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerin nüfusunda değişikliklere yol açmıştır. Aynı şekilde Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka, Venezuela ve Myanmar gibi ülkeler yüksek seviyelerde göç vermektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: