Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen 'Dijital Türkiye/Bürokrasinin Azaltılması 2023 Yılı 2. Toplantısı'nda, bürokrasinin azaltılması ve e-Devlet çalışmalarının, milli yapay zeka stratejisi ve siber güvenlik kümelenmesi gibi adımlarla 'Dijitalin Yüzyılı' için güçlü bir altyapı oluşturulduğunu vurguladı.
E-DEVLET KAPISINA GİRİŞ 3.5 MİLYARI AŞTI
Yılmaz, 2008'de başlayan e-Devlet'in şu anda 7 binden fazla hizmet sunduğunu ve yaklaşık 64 milyon kullanıcı tarafından kullanıldığını belirterek, "e-Devlet Kapısı'na giriş sayısı geçen yıl 3.5 milyarı aştı, bu yılın ekim ayında ise aynı rakama ulaşıldı. Yıl sonu hedefimiz 4.5 milyar giriş sayısını aşmak" dedi. Yılmaz, e-Devlet'in uluslararası alanda da başarılar elde ettiğini ve Avrupa Komisyonu'nun 2023 'e-Devlet Kıyaslama Raporu'nda Türkiye'nin 35 ülke arasında 10. sırada yer aldığını belirtti. Bu raporda e-Devlet hizmetinin 'Kullanıcı Odaklılık' kategorisinde 3. olduğunu ve 'İkametgahım Bütünleşik' hizmetinin birincilik aldığını ifade etti.
YEŞİL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzede vatandaşlar için 13 yeni dijital hizmetin e-Devlet'te aktif hale getirildiğini bildirdi. Ayrıca, doğalgaz ve elektrik aboneliklerinin tamamının e-Devlet kapsamına alındığını, üniversitelerin de e-Devlet'e taşındığını ve 'Yeşil e-Devlet Kapısı Projesi' ile kamu yönetiminde yeşil dönüşüm çalışmalarına katıldıklarını belirtti.
Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde dijital kamu hizmetlerini zenginleştirmeyi ve Dijital Türkiye hedefine doğru adımlar atmaya devam etmeyi amaçladıklarını belirtti. Yeni perspektiflerle vatandaşların memnuniyetini artırmak için çalışacaklarını söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: