Sema Üstüntaş / Nöbetçi Gazete
Ev tekstilinde dünyanın en prestijli fuarlarından olan HOMETEX, sektörün ulusal ve uluslararası oyuncularını, bu yıl 21-25 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da buluşturdu.
Bu yıl 28’incisi düzenlenen ve içinde ev tekstiline dair her şeyin bulunduğu HOMETEX 2024 Ev Tekstil Fuarı, sektörün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki ve KFA Fuarcılık Şirketi organizasyonunda gerçekleşti.
Programa, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan katıldı.
İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara, Bursa’dan da 219 firma katıldı. Fuara Bursa’dan geçen yıl 220 firma katılmıştı.
“HOMETEKS’İN BÜYÜK KATKISI OLDU”
Açılış konuşması yapan TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Dünyanın en büyük ev tekstili buluşmalarından olan HOMETEX fuarımızı, 11 holde, 200 bin metrekarelik alanda 700’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştiriyoruz. Türk ev tekstili sektörü, dünyada aranan bir marka haline geldi. Böylelikle ülkemizin en güçlü sektör markalarından oldu. Bu konuda ise HOMETEKS’in büyük katkısı oldu. Ülkemizin tanıtımında da bir misyon taşıyor. 32 yıldır görkemli fuarı düzenleyen TETSİAD’ın, Türkiye’de 30 ilde 200’e yakın üyesi bulunuyor. Bu büyük organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. HOMETEKS ticari bir fuar değil, çevreci fuardır. Nice 32’nci yıllarımıza olsun” dedi.
“İŞ DÜNYASI OLARAK ÖNCELİĞİMİZ, FİYAT İSTİKRARI VE ENFLASYONLA MÜCADELE”
Fuarın açılış töreninde değerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bu organizasyon pandemiyle beraber 28’inci fuarımız. Fuarın bu noktalara gelmesinde, İstanbul Ticaret Odası’nın ve İstanbul Fuar Merkezi’nin çok ciddi destekleri var. Zor bir dönemden geçiyoruz. Özellikle Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu hem enflasyonist ortam, hem de ihracatta yaşadığımız sıkıntılara baktığımızda, bizler iş dünyası olarak özellikle yeni ekonomi yönetiminin takip etmiş olduğu, para politikalarını desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Bizim iş dünyası olarak birinci önceliğimiz, başta fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadeledir. Çok net biliyoruz ki enflasyonist ortamda ve sağlıklı ortamda büyümememiz mümkün değil. Ama bununla birlikte, üretime ve ihracata dayalı bir büyüme modeli de tespit ettiyseniz, bu para politikalarını mutlaka mali politikalarla ve reformlarla desteklememiz gerekiyor. Bu anlamda özellikle ihracatta en büyük sıkıntılarımızdan olan değerli Türk Lirası’nın, enflasyonla mücadelesinde baskı yapmasak da mutlaka farklı enstrümanlarla ihracatçının desteklenmesini bekliyoruz. Bu konuda tüm ihracatçı birlik başkanlarımız ciddi çalışmalar yapıyorlar. Sektörün desteklenmesini talep ediyoruz. Artık ev tekstil sektöründe moda ve trendlerin belirlendiği merkez Türkiye ve bu bizim için çok kıymetli. Türkiye’nin ortalama ihracat değerine baktığımızda, bizim sektörümüz neredeyse bunun dört katı artı değer üreten bir sektör. Yani burada yüksek teknolojiyle katma değeri karıştırmamak gerekiyor. Katma değer özellikle ev tekstili sektörü bu anlamda Türkiye’deki en çok katma değer üreten ve nihai alıcıya ulaşan önemli bir organizasyona sahip. İşte bu gücü bizim eksiltmeden devam ettirmemiz gerekiyor. O da birlik ve beraberlikle olacak” şeklinde konuştu.
Son olarak Başkan Burkay, yeni bir projenin de müjdesini şu şekilde duyurdu:
“Sizlerle bir de yeni projemizi paylaşmak istiyorum. Bugün aramızda Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Genel Müdür Yardımcımız değerli paşamız da var. İnşallah 2025 Temmuz ayında da burada dünyanın en büyük savunma sanayi fuarı olan İDEF Fuarı’nı da biz organize edeceğiz. Yine İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Bu konuyu çok önemli buluyoruz. Paşam da bugün fuarı görecek. Savunma sanayinde de gerçekten çok ciddi gücümüz var. Bunları da değerlendirme fırsatı bulacağız.”
“32 SENEYİ DEVAM ETTİRMEK KOLAY DEĞİL”
Ev tekstilinin, Türkiye’nin geçmişinde sanayileşmeyi başlatan en güçlü sektörlerinin başında geldiğini söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye’nin istihdamını artıran ve özellikle son dönemlerde en güzide sektörlerimizlerin başında geliyor. Toplamda 30 milyar doların üzerinde bir hacim söz konusu. Tekstil ve hazır giyim gerçekten Türkiye’de ilkleri yapan sektörlerimizin başında geliyor. 32 seneyi devam ettirmek kolay değil. Bunlar bize ilham verdi. Biz tüm birlikler olarak, İstanbulumuzu dünyanın en önemli fuar merkezleri haline getirme noktasında çalışmalar ortaya koyuyoruz. İnşallah bu fuarları beraber büyüterek devam ettireceğiz. 200 metrekare Türkiye’ye yetmez. En az 350 metrekare olması lazım. Bu konuda yeni projeler ve inşaatlar var. Onları da bitirince Türkiye 300 metrekare alana sahip fuar alanına kavuşacak. Türkiye farklı bir noktadan geçiyor. Enflasyonla bir mücadele var. Biz de birlikler olarak orta vadeli programa sahip çıktık, çıkmamız gerekiyor. Başka bir Türkiye yok. Doğru olanları savunup, yanlış olanları da beraberce istişare ile dile getireceğiz. Şu anda Türkiye’de son 1 buçuk yılda rekabet problemi var. Her sektörde bu en büyük problem. Biz bunları istişare ile bakanlarımıza aktarıyoruz. Bizim isteğimiz, girdiği maliyetlerimiz ne kadar yükselirse, kurun da o kadar yükselmesini istiyoruz. Bizim yüksek kur düşük kur ya da yüksek TL düşük TL ile işimiz yok” ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Nail Anlar ise, “Sektörü daha güçlü hale getirme sorunları var. Biz bunları çözme noktasında valilik olarak yanınızdayız. Bunu bilmenizi istiyoruz. Ürünlerimizi dünyayla buluşturan her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyor ve canı gönülden kutluyoruz. Bu organizasyon oluşumunda büyük emeği geçen başta Türkiye Tekstil Sanayicileri ve İş İnsanları Dernek Başkanı Hasan Hüseyin Bayram’a ve yönetim kuruluna şükranlarımı sunuyorum. Fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Dünya ev tekstili sektörünü bir araya getiren ve ziyaretçilerini bekleyen HOMETEX Fuarı, 25 Mayıs’ta son bulacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: