GİZEM ÖZER / NÖBETÇİ GAZETE
Marmara Belediyeler Birliği’nin organize ettiği “Evsel Katı Atık Tarifeleri Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı” Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Toplantıya Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra belde belediye başkanları ile meclis üyeleri katıldı.
"ÇÖZÜMLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Bölgedeki belediyelerin atık yönetiminde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda açılış konuşmasını yapan MBB Çevre Yönetimi Koordinatörü
Ahmet Cihat Kahraman “Bugün burada tarife yönetmeliğini detaylı olarak inceleyeceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyu nasıl ele aldığını ve sürdürebilir bir zemine taşıyacağını dinleyeceğiz. Burada konuştuklarımızı Marmara Belediyeler Birliği olarak değerlendireceğiz. Çözümlerin takipçisi olacağız” dedi.
“ HEDEFLEDİĞİMİZ NOKTANIN ÇOK GERİSİNDEYİZ”
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, konuşmasında çevre dostu yaklaşımların yaygınlaştırılmasına dikkat çekerek eğitimin önemine değindi.
Ekonomik kalkınmanın yanı sıra çevre dostu yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Bozbey, “Ekonomik sürdürülebilirliğin yanı sıra çevre sürdürülebilirliği de yapmalıyız. Burada konuşulacak konular vatandaşlarımızı da ilgilendiriyor. Onların sorumlulukları da var. Belediyeler olarak hedefimiz kentimize sağlıklı bir çevre oluşturmak. Havası ve dereleri temiz, mutlu kentleri oluşturmak. Atık yönetimi 20-25 yıl önce başlayan projeleri uygulamalar var. Hala geri dönüş konusunda belirli bir mesafeyi katedemedik. Nilüfer’de buna yönelik projeler hayata geçirmiştik. Toplumdaki eğitim ve duyarlılık eksikliğinden hedeflediğimiz noktanın çok gerisindeyiz. O yüzden sadece belediyelerin maddi olarak desteğiyle değil okullarda eğitimi de vermeliyiz. O yüzden çocuklarımıza vereceğimiz eğitim önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“ÇEVRE KANUNU’NUN 11. MADDESİ BİZİ BAĞLIYOR”
Bozbey, Çevre Kanunu’nun “Kirleten öder” prensibine de değinerek, “Çevre kanunun 11. maddesi bizi bağlıyor.Bizler tüm belediyeler olarak çevreyle ilgili olarak geri dönüşüme çok fazla zaman ayırmamız gerekiyor ve eğitimle ilgili projeler hayata geçirmeliyiz.Artı sızıntı sular nedeniyle dereler ve denizler kirleniyor. Katı atık yönetimini çöpü toplayalım gidelimden ibaret değildir. Adı üstünde katı atık yönetimi diyoruz” diye konuştu.
“Katı atık yönetimi yalnızca çöp toplamak değildir. Bu konuda belediyeler olarak daha fazla zaman ve kaynak ayırmalıyız” diyen Başkan Mustafa Bozbey, tüm belediyelere iş birliği çağrısında da bulundu.
“BU İŞİN DOĞRUSU EMLAK VERGİLERİNDEN TAHSİLATTIR”
Genel idareye de seslenen Belediye Başkanı Bozbey, emlak vergileri üzerinden tahsilat yapılmasının daha verimli ve denetlenebilir olduğunu kaydetti.
Başkan Bozbey, mevcut sistemin belediyelere ek yük getirdiğini ifade ederek konuşmasını şu şekilde noktaladı:
“Katı atık toplama ücretlerinin su şirketlerinde toplanması hakkında bir yasa var. Her bir iş yerinin ve konutun tapusu var. Bu şirketlerden değil emlak vergileriyle tahsilatının yapılması ilçeler tarafından daha denetlenebilir olmasından dolayı daha doğrudur. O yüzden bu işin doğrusu emlak vergilerinden tahsilatdır. İl belediyeleri için bu durum daha basittir. Büyükşehirler ayrıca bir ekip kuramazlar. Buradaki mantık büyükşehirlere tahsilatdır. Bu konu emlak vergisi üzerinden çözümlenmesi daha doğru olur.”
Yorumlar
Kalan Karakter: