Denizhan Karahancı / Nöbetçi Gazete
Söz konusu deprem çok büyük maddi ve manevi bir kayba sebebiyet verdi. Depremin yarattığı faturanın ekonomide büyük yara açacağı aşikar. Finans Uzmanı -Ekonomist Sinem Toplan konuya ilişkin Nöbetçi Gazeteye önemli açıklamalarda bulundu. Peki bizi ekonomik yönden neler bekliyor?
İşte cevabı…
Finans Uzmanı -Ekonomist Sinem Toplan 2023 yılına başlarken gündemimizde sürdürülebilirliğin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 2023 yılına başlarken gündemimizde sürdürülebilirlik vardı. Güneş enerji panellerinin üzeri toz olunca verimliliğin düştüğünü bu durumun elektrik faturalarını olumsuz etkilediğini konuşuyorduk. Şimdi ise insanlarımızın üzerindeki tozun enkazın acılarını, enkaz altında elektrik olmaksızın yaşama tutunan insanların hayatlarını sürdürebilmesini konuşuyoruz.
“DEPREMZEDELERİN FİNANS KURUMLARININ DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”
Finans Uzmanı Toplan depremzedelerin finansal hayatlarını sürdürmesi için finans kurumlarının desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: Mesela altın ya da nakit tasarrufu olan birçok depremzede belki de birikimini bankaların “kiralık kasalarında” saklıyordu. Deprem bölgesinde bankaların şubeleri de yıkıldı, bu şubelerde bulunan kiralık kasalar için henüz aksiyon açıklamadılar. Kasalar enkazdan çıkabilecek mi? Çıkanlar noter eşliğinde nasıl organize olacak?
Diğer bir konu, kredi taksit ötelenmesidir. Birçok banka depremzedenin başvuru yapmasını bekliyordu. Bu felaketi yaşarken kredi taksiti düşünecek durumları var mı ki? Bankaların taksit ödemelerini o bölgedekiler için otomatik olarak en az 6 ay sonrasına atmaları daha faydalı olacaktır. Bu konu ile ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bugün yeni bir güncelleme yaptı. Depremzedeler için ödemesiz dönemi olan yeni finansal ürünlere de ihtiyaç var. Zira acı kayıplarının yanına; ev, araba, birikim ve iş kayıpları da eklendi. İş bulmak ya da iş kurmak bu derin acılar yaşanırken çok kolay olmayacaktır.
Toplan, depremin ilk 2 gününde borsanın açık olmasının birçok vatandaşa büyük kayıp yaşattığını söyledi ve şunları ekledi: İsteseler bile internet problemi sebebiyle mobil işlem de yapamazlardı zaten öyle bir ortamda kimin aklına gelirdi ki? Onlar için finansal çözüm yaratmak bugünün yeni gündemlerinden olacaktır. Deprem sonrası, ilk olarak sigorta şirketlerinin finansal performansını izlediğimiz bir dönem olacak.
* Konut sigortaları
* Hayat sigortaları
* Bireysel Emeklilik
* DASK (Deprem Afet sigortası)
* İşyeri sigortaları
Kasko ödemeleri gibi birçok konuda ilk olarak sigorta şirketlerinin finansal performansını göreceğiz. Deprem mağdurlarının hızlıca tahsilat yapabilmeleri mağduriyetlerinin giderilmesinde önem kazanıyor. Depremden kaynaklanan ölüm, hayat sigortası teminatı kapsamındayken ferdi kaza sigortası olanlar eğer deprem riskini poliçelerine ekletmedilerse ödeme alamayacakları gerçeği ile karşılaşacaklar.
YAKIN DÖNEMDE DASK KONUŞACAĞIZ!
Toplan son olarak, tüm Türkiye’nin bir anda sigorta yaptırma ihtiyacı duyduğunu belirtti ve şunları söyledi: Depremden birkaç gün sonra sigorta şirketlerinin sistemi kilitlendi! Yakın dönemde DASK konuşmaya başlayacağız. 2023 yılında DASK (deprem sigortası) yaptıranlara afet halinde ödenecek bedel 3.016 T/m². (DASK evin inşaat bedelini veriyor arsa sizin olduğu için arsa bedelini ödemiyor.) 100 m2 ev için ödenecek rakam 301.600 TL ,deprem ülkesi olan Türkiye’de sigorta ürünlerinin çoğunda deprem hasarı özel anlaşma ile sigorta kapsamına alınıyor. Yani ek olarak poliçesine işlenmesini talep etmeyi akıl edemeyen birçok kişi ödeme alamayacak gibi görünüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: