Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Güneş kremi seçiminin kişinin yaşına, cilt rengine göre yapılması gerektiğini ifade eden Bursa Eczacı Odası Başkanı Ecz Erakın, esmer ve buğday tenli kişilerle, beyaz, kızıl ve çilli kişilerin güneşe karşı hassasiyetinin aynı olmayacağını söyledi. Beyaz tenlilerin mutlaka 50+ (50 Plus) ürünler kullanması gerektiğini dile getiren Başkan Erakın, UVA ve UVB filtreleri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“UVA cildin alt katmanlarına inen ışık boyu, UVB ise ciltte bronzlaşmayı sağlayan ışık boyu. Dolayısıyla kullanacağınız güneş koruyucunun hem UVA hem UVB filtre içermesi önemli bir nokta. Yaz aylarında güneş kremi seçerken en önemli dikkat edeceğimiz nokta yüksek faktörlü kremler kullanarak kendimizi ve çocuklarımızı koruma altına almaktır.”
“Güneş koruma filtreleri kimyasal ve mineral olarak iki çeşide ayrılır.”
Güneş koruma filtrelerinin kimyasal ve mineral olarak iki çeşit olduğunu söyleyen Erakın, kimyasal olanların genellikle ciltte çözünür ve cilt yüzeyinde beyaz bir görüntü oluşturmadıklarını ifade ederek, kişilerin bu kremleri günlük şehir hayatında da rahatlıkla kullanabileceklerini belirtti.
Kadınların bu kremleri makyaj altı bazı olarak da kullanabildiğini belirten Başkan Erakın, bu ürünlerin eczaneden temin edilmesi gerektiğini söyledi.
Mineral filtrelerin cildin yüzeyinde kalan güçlü bir koruma oluştururken, beyaz bir tabaka olarak da cilde tutunan formlar olduğunun bilgisini veren Eczacı Erakın, bu filtrelerin genellikle 30 ve 50 faktör olarak bulunabileceğini söyledi.
Yüksek koruma ve düşük koruma kremler arasındaki fark nedir?
Mineral filtrelerin çocuklarda ve cilt kanseri riski olanlarda mutlaka tercih edilen filtre olması gerektiğini söyleyen Başkan Erakın, yüksek koruma ve düşük koruma kremler arasındaki farkı şöyle anlattı:
”Spf kişinin güneş altında koruyucu sürmeden ve yanıp kızarmadan sağlıklı bir şekilde kalabildiği süreyi gösterir. Bazısı için 10 dakika olan bu süre ,bazısı için 25-30 dakika olabilir. 50 faktör demek kişi için bu süreyi 50 ile çarpmak demektir. Çıkan sonuç sürdüğümüz güneş koruyucunun bizi ne kadar güvenle koruduğunun göstergesidir.”
Sağlıklı bronzluk nasıl sağlanır?
Sağlıklı bronzluğun nasıl sağlanacağı ile ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, kremlerin vücutta her bölgeye eşit miktarda sürülmesi gerektiğini, denize; havuza girilip çıkılacaksa da mutlaka yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Sağlıklı bronzluk için, cilde uygun güneş koruyucu kremlerinin ardından güneş sonrası nemlendiricilerinin de kullanılması gerektiğini söyleyen Başkan Erakın, duş sonrası sürülecek nemlendiricilerinin de unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
Güneşin faydalı olduğu kadar, aşırı güneşlenmenin de cilde büyük zararlarının olduğunu söyleyen Erakın “UVA ışınları hücredeki DNA ya etki eder ve yaşlanmanın en önemli sebebidir. Bu nedenle kullanacağımız kremlerde UVA koruması olması çok önemli bir nokta. Ne yazık ki her üründe UVA koruması yok” şeklinde konuştu.
“11:00 - 16:00 arası saatler çocuklar için uygun değil!”
Güneşin dik geldiği saatlerde hem çocukların, hem de yetişkinlerin direkt güneş ışınlarından uzak durması gerektiğini söyleyen Erakın, 11:00 -16:00 arası saatlerin çocuklar için uygun olmadığını vurguladı.
Özellikle kardiyovasküler system hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin bu saatlere dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Başkan Erakın, son olarak, sağlıklı ve genç bir beden için güneş ışınlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: