Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Fonksiyonel Tıbbın alternatif bir uygulama ya da seçenek olmadığını söyleyen Fonksiyonel Tıp Hekimi Enes Mesutoğlu, tıp gibi bir mesleğin alternatifinin de olamayacağını ifade etti.
Bir insanın sırasıyla psikolojik, sosyolojik ve biyolojik bir varlık olduğunu, fonksiyonel tıp hekiminin de bu sıralamayı göz önünde bulundurarak hastalıkların kökenine indiğini dile getiren Dr. Mesutoğlu, hekimin bu hastalıkların temelinde yatan nedenleri belirledikten sonra tedaviye başladığını bildirdi.
"TAMAMEN KİŞİYE ÖZEL BİR UYGULAMA"
Günümüzde her ne kadar “Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır” denilse de, çağımızda bunun uygulandığına şahit olunmadığını söyleyen Dr. Mesutoğlu, uluslararası hastalık sınıflandırmasına göre gelen kişinin şikayeti hangi ICD koduna uyuyorsa, ona göre tedavi planlanıp reçetesinin yazıldığını belirtti.
Fonksiyonel tıpta ise, her bireyin farklı biyokimyasal, genetik ve epigenetik yapısı olduğu bilinciyle hareket edildiğini bildiren Mesutoğlu, tedavilerinin da buna göre özelleştiridiğini ifade etti. Fonsiyonel tıbbın tamamen kişiye özel bir uygulama olduğunu aktaran Mesutoğlu şikayetleri benzer iki hasta için fonksiyonel tıp tedavisinin de farklı olabileceğini söyledi.
“BİLİMSEL TEMELLERE DAYANIYOR”
Fonksiyonel tıbbın temel prensipleri arasında beslenme (yeme, içme, sindirme), stres yönetimi, egzersiz, uyku düzeni ve kalitesi, çevresel toksinlerden korunma ve detoks kapasitesi gibi unsurların yer aldığına dikkat çeken Mesutoğlu,fonksiyonel tıbbın tamamen bilimsel temellere dayanan bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.
Özellikle kronik hastalıkların tedavisinde fonksiyonel tıbbın çok etkili olduğunu söyleyen Mesutoğlu, “Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile bağışıklık sistemi güçlü tutularak akut hastalıkların sıklığı azalıp iyileşme süreci hızlanabilir.” dedi.
Mesutoğlu, fonsiyonel tıbbın etkili olduğu hastalıkları şu şekilde sıraladı:
“Fibromiyalji, kronik yorgunluk Romatoid artrit, lupus, Sedef, hashimoto gibi otoimmum hastalıklar.
Huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit, crohn hastalığı da dahil olan sindirim sorunları.
Tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendromun dahil olduğu metabolik bozukluklar.
Tiroid problemleri, polikistik over sendromu, menapoz ve adet düzensizlikleri gibi hormonal bozukluklar.
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve ateroskleroz gibi Kardiyovasküler hastalıklar
Depresyon, anksiyete, migren, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar fonksiyonel tıbbın genel olarak iyi geldiği tedavi alanlarına giriyor."
"İŞ HAYATINDAKİ TEMPO BİLE, HASTALIKLARIN TEDAVİ NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR AYRINTI"
Fonksiyonel tıbbın kişiye özel bir tedavi planı ile uygulandığını ve bireyin hikayesinin çok önemli faktör olduğunu söyleyen Mesutoğlu, hastalığın tedavi sürecinde, yaşam tarzı, evlenme alışkanlıkları, uyku düzeni, stres düzeyi, kişisel sağlık geçmişi, önceden geçirdiği hastalıkları, kullandığı ilaçları, çalıştığı iş ve vardiya saatlerinin bile çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Bu hikayeye göre kapsamlı laboratuvar testleri ve bazen de görüntüleme tetkikleri istenildiğini aktaran Mesutoğlu, son olarak, hasta ve fonksiyonel tıp doktoru birlikte hareket edilerek tedavi planı oluşturulduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: