İlminur Atçı/Nöbetçi Gazete
Türk Dünyası’nın mevsimlik bayramı olan Hıdırellez, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece başlayıp 6 Mayıs ikindi vaktinde son bulacak. Peki Hıdırellez nedir, Hıdrıellez gelenekleri nelerdir?
HIDIRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve bu gün kutlanır. Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Eskiden kullanılan takvimlere göre yıl ikiye ayrılmaktadır. 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan zaman ‘Hızır Günleri’ adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise ‘Kasım Günleri’ adıyla kış mevsimi olarak nitelendirilmektedir. Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne girdi. Ülkemizde, Hıdırellez 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanmaktadır. Hıdırellezin kökeni ile ilgili bir çok fikir ortaya atılmıştır. Bazı görüşlere göre, Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine, başka görüşlere göre ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk Kültür ve İnançlarına ait olduğu söylenmektedir.
HIDIRELLEZ GELENEKLERİ NELERDİR?
Hıdırellez için her bölgede birbirinden farklı gelenekler bulunmaktadır. Para bağlamak, istediklerini, hayallerini dört yol ağzına çizmek, sahip olmak istediklerini taşlardan oluşturmak, tuz yiyip uyumak gibi bir çok gelenek yerine getirilmektedir. Hıdırellez kutlamaları için genelde yeşillik, ağaçlık alanlar, su kenarları ve türbe ya da yatır olduğu söylenen yerler seçilir. Kutlamalar sırasında, baharın taze bitkileri ve taze kuzu eti yeme adeti de bulunmaktadır. Bu adetle insanların sağlık ve şifa bulacağına inanılmaktadır.
Kutlamalar sırasında gül ağacına para asılır. 5 Mayıs akşamı gül ağacına asılan paralar 6 Mayıs sabahı toplanır. Bu geleneğin kişiye bolluk bereket getireceğine ve varlıklı bir insan olacağına inanılır.
Yorumlar
Kalan Karakter: