Gizem Özer / NÖBETÇİ GAZETE
Teknolojik cihazlar da son zamlardan nasibini aldı. Geçtiğimiz günlerde fiyatlarını güncelleyen teknoloji sektöründe pek çok tüketici farklı yöntemler arıyor. Bu konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Bursa Elektronikçiler Odası Başkanı Erkan Kırcalı önemli açıklamalarda bulundu.
Fiyatların artışından dolayı vatandaşların mağduriyet yaşamaya daha elverişli olduklarının altını çizen Kırcalı “ Türkiye'de telefon sektöründeki pahalılığı gören vatandaşlar yurt dışında maliyetlerin daha uygun olmasından dolayı bu yöntemi tercih ediyor. Örneğin Dubai'den 1100 dolara alınan telefonun ülkemizdeki karşılığı 30 bin lira ek olarak 6 bin 90 lira ile IMEI kaydının yapılmasıyla birlikte 36-37 bini buluyor, aynı telefon Türkiye'de 46-47 bandında satılmaktadır. Bu durum vatandaşları yurt dışından telefon almaya itiyor”dedi.
İKİNCİ EL PİYASASI HAREKETLENDİ
Son gelen zamların ikinci el telefon fiyatlarına da yansıdığının dile getiren Kırcalı “Teknolojik cihazlara gelen zamların ardından ikinci el telefon fiyatlarında da artış yansımaktadır. Şöyle düşünelim asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlendi buna eşdeğer olarak telefonların vergi oranlarında da artış söz konusu olmaktadır. Bu durumda vergilerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesiyle birlikte vatandaşlar ikinci el telefona oldukça talep göstermektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gençlere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti kanununun yürürlüğe girmesinin telefon piyasasını hareketleneceğini ön görüyoruz. Şuanda alım fiyatı 28 bin olan telefon verginin eklenmesiyle birlikte 45-55 bin bandında seyrediyor. Bu durum gençlerimizin telefonlara ulaşmasını zorlaştırıyor. Eğer kanun yürürlüğe girerse telefon satış oranlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz" dedi.
TELEFON ALIRKEN ‘SÖZLEŞME’ YAPILMALI
Mağduriyet yaşanmaması adına faturasız telefon alınmaması gerektiğini vurgulan Kırcalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle vatandaşlarımız telefonu alacağı kurum ile sözleşme imzalamalı çünkü telefonun çalıntı olduğu hemen belli olmuyor. Yaklaşık olarak 6 ay sonra çalıntı olduğu anlaşılıyor ve aldığı kuruma giden vatandaş faturası olmadığı için mağduriyet yaşamaktadır. Son olarak yetkili firmalardan telefon almalarını öneriyorum."
TEKNOLOJİ AFFI TALEBİNDE BULUNDUK
3 milyon telefonun IMEI tanımlanamayacağı için kullanıma kapanacağına dikkat çeken Kırcalı, “Pandemi zamanında devlet vatandaşlara kolaylık olması açısından yurt dışından getirilen telefonlara geçici kayıt edip kullanım sağlamıştı. Bu hak yakında bir zamanda son bulacak bizlerde bu noktada 'Teknolojik Affı' talebinde bulunduk. Yurt dışına çıkamayan, İMEİ kaydı yaptıramayan vatandaşlara yarar sağlayacak hem de devlete ciddi oranda gelir desteği olacak” diye konuştu.
Bursa Elektronikçiler Odası tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna 'Teknoloji Affı' talebi aşağıda yer almaktadır:
Yorumlar
Kalan Karakter: