NESLİHAN MEMİŞ / NÖBETÇİ GAZETE
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, düzenlediği basın toplantısıyla “Çınarcık Barajı ve Bursa’nın Su Kaynaklarının Yönetimi” başlığı altında önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Çınarcık Barajı Bursamızın Can Suyudur Dokunma” çağrısıyla yapılan açıklamada, su yönetiminde bilimsel yaklaşım ve kamusal yarar anlatıldı.
Düzenlenen açıklamada, iklim krizinin etkilerini daha yakından hissedildiği bu dönemde Bursa’nın su kaynaklarının yanlış planlamalarla tehlikeye atıldığını belirten İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, barajdan sanayiye yönlendirilmek istenen su tahsislerine sert tepki gösterdi.
İKLİM KRİZİ KAPIDA SU KAYNAKLARI ALARM VERİYOR
Başkan Serdar Atilla Erdem, Türkiye’nin artık su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığını ve Bursa’nın da bu krizden payını fazlasıyla aldığını hatırlatarak, Türkiye’nin 2023 Su Stresi Risk Haritası’nda 39. sırada olduğuna dikkat çekti.
“Bursa’da yıllık 187 milyon metreküplük su ihtiyacının yaklaşık yarısı barajlardan, diğer yarısı yeraltı su kaynaklarından karşılanmaktadır” diyen Erdem, bu kaynakların sürdürülebilirliği risk altında olduğunu vurguladı.
KENT ANAYASASI DELİK DEŞİK EDİLDİ
“Bugün nüfus 3.2 milyonu aştı, 2030 öngörüsü 2.3 milyondu. Mevcut planlamalar geçersiz kalmıştır” ifadelerini kullanan Erdem, 1998 yılında hazırlanan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına dikkat çekerek bu planın korunamadığını ve kentin su geleceğini güvence altına alan düzenlemelerin göz ardı edildiğini belirtti.
SANAYİYE TAHSİS EDİLEN SUYUN MALİYETİ ULUABAT’A KESİLDİ
“Uluabat Gölü’nün İznik Gölü ile aynı kaderi paylaşmaması için kuyruk suyunun göle yönlendirilmesi hayati önem taşımaktadır” diyen Erdem, Çınarcık Barajı’ndan enerji üretimi sonrası Uluabat Gölü’ne yönlendirilen kuyruk suyunun, batıdaki sanayi bölgelerine tahsis edilmesinin Uluabat’ın ekolojik dengesini tehdit ettiğini söyledi.
“BU PLANLAMA ARTIK GEÇERSİZ”
Barajdan sanayiye 70 milyon metreküp su aktarılması yönündeki açıklamaların bilimsel ve toplumsal temelden yoksun olduğunu belirten Erdem, bu tahsislerin acilen gözden geçirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:
“Çınarcık Barajı’nın suyu Bursa halkınındır. Sanayiye su aktarımı için yeni fizibiliteler yapılmadan, mevcut kaynakların paylaşımı kabul edilemez. Bursa artık daha fazla kaynaklarını tüketen değil, koruyan bir şehir olmalıdır. Sanayiciler için de içme suyu hayati önem taşıyacaktır. Bu nedenle tüm tarafları duyarlı olmaya, geçmiş yanlışları tekrar etmemeye çağırıyoruz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: