İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl İstanbul’da yapılan büyük kongre sayısı bir önceki yıla göre 14 adet artış gösterdi. Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği (ICCA) verilerine göre İstanbul, geçen yıl dünya kongre şehirleri sıralamasında üç sıra ilerleyerek 2015’ten bu yana ilk kez ilk 20 şehir arasına girdi. İstanbul, kongre şehirleri sıralamasında Avrupa'da 15’inci, dünyada ise 20’nci sırada yer aldı. Kongre turizminde ilk 10’u hedefleyen İstanbul, bu hedefine daha önce bir kez 2015’te ‘dünya 8’inciliği’ ile ulaşmıştı.
ICCA listesinde 2024 yılında Viyana, dünyada 154 kongreye ev sahipliği yaparak birinciliği elde ederken, onu 153 kongre ile Lizbon, 144 kongre ile Singapur izledi.
ICCA’nın raporuna göre İstanbul, ilk kez açıklanan ‘2024 Yılı Tıp Bilimleri Toplantıları İçin En İyi 8 Şehir’ listesinde de dünyada 8'inci sıraya yerleşti.
"Hedefimiz katma değerimizi artırmak"
İTO ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Şekib Avdagiç, "Adım adım hedefe İstanbul kongre sıralamasında 2017 yılında dünya genelinde 133’üncü sıradayken, bugün Avrupa’da 15’inci, dünyada ise 20’nci sırada. Hedefimiz, kalıcı olarak ilk 10’a girmek ve katma değerimizi artırmak" ifadelerini kullandı.
Avdagiç, İstanbul’un küresel kongre pazarında ‘toplantı mekanları’, ‘otel olanakları’ ve ‘uluslararası erişilebilirlik’ olmak üzere 3 önemli avantaja sahip olduğunu vurguladı.
Avdagiç, "İstanbul, Avrupa şehirleri sıralaması yapan uluslararası CityDNA’nın toplam geceleme sayısına göre belirlediği ‘2024 Yılı Avrupa Konaklama İstatistiklerinde En İyi Performans Gösteren Destinasyonlar’ sıralamasında, Londra’dan sonra 2’nci sıraya yerleşti. Yine CityDNA’nın ‘Avrupa Destinasyonlarına Yönelik Uluslararası Seyahatlerdeki Artış’ istatistiklerinde de İstanbul ve Antalya ilk 4’te yer aldı. Avrupa’nın en çok büyüme gösteren şehirleri arasında ülkemizden iki şehrin birden olması gurur verici" değerlendirmesinde bulundu.
Avdagiç, önümüzdeki aylarda, CityDNA’nın bir sonraki genel kurulunun İstanbul’da gerçekleşmesini planladıklarını kaydetti.
"54 en önemli ‘fikri sermaye’ lideri ile temasa geçiyoruz"
Avdagiç, "Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve ICVB olarak küresel turizm ve kongre sektörlerinde İstanbul’u temsil ediyoruz. Geçtiğimiz yıla kıyasla 14 adet artan kongre sayımızın 2025 ve 2026 yıllarında daha da artması için çalışmalarımız sürüyor. Aynı şekilde, 2025 yılında şehrimize kazandırdığımız ve bizim destek verdiğimiz 15 uluslararası kongreye ve 2026 yılında ise aralarında Uluslararası Kulak Burun Boğaz Dernekleri Federasyonu’nun 8 bin 500 katılımcılı uluslararası kongresinin de yer aldığı 3 kongreye ev sahipliği yapacağız. 2025 yılı ve sonrasında da İstanbul’a alınması için ICVB olarak adaylık çalışması yaptığımız ve katılımcı sayıları 500 ile 5.000 arasında değişen 7 uluslararası kongre mevcut" bilgisini verdi.
Avdagiç, ‘Fikri Sermaye’ ve ‘İstanbul Turizm Endeksi’ projeleri ile İstanbul’un kongre turizminde ilk 10’da kalıcı olarak yer almasına ciddi destek sağladıklarını söyledi.
Avdagiç, İstanbul’a kongre alım sürecinin daha verimli yapılması amacıyla Fikri Sermaye Araştırma Projesinin çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Avdagiç şunları söyledi: "İstanbul’a uluslararası büyük çaplı toplantıları getirme potansiyeline sahip olan 54 en önemli ‘fikri sermaye’ liderini tespit ettik. Bu sene başlattığımız ikinci etapta ise, bu liderlerle iletişime geçiyor ve büyük çaplı uluslararası kongrelerin getirilmesi için lobi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Projemizin sonucunda, fikri sermaye lideri sayımızı 70’e çıkarmayı ve İstanbul’a gelecek 5 yılda büyük çaplı önemli uluslararası kongrelerin alınmasını hedefliyoruz."
"İstanbul için kapsamlı bir Turizm Endeksi geliştirmeyi hedefliyoruz"
Avdagiç, ‘İstanbul Turizm Endeksi’ projesi ile de İstanbul için kapsamlı bir Turizm Endeksi geliştirmeyi ve kentin turizm stratejisi ve politikalarını şekillendirecek önemli bir araç oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Avdagiç, 2025'in kalan ikinci yarısında İstanbul'da, aralarında ICVB’nin destek verdiği kongrelerin de bulunduğu ve katılımcı sayıları 100 ila 2 bin arasında olan toplam 23 uluslararası kongre düzenleneceğinin bilgisini verdi.
Öne çıkan kongreler arasında; haziran ayında, Psikoterapi Entegrasyonunu Araştırma Derneği Yıllık Toplantısı, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği Spotlight Kursu, Uluslararası Görsel Metotlar Konferansı, temmuz ayında Avrupa Biyokimya Dernekleri Federasyonu Toplantısı, Avrupa Planlama Okulları Derneği Kongresi, Dünya Ekokardiyografi ve İlgili Teknikler Kongresi, ağustos ayında Dünya Tıp Hukuku Kongresi, eylül ayında Avrupa Vasküler Cerrahi Derneği Yıllık Toplantısı, Avrupa Nöroradyoloji Derneği Yıllık Toplantısı, ekim ayında da Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği Yıllık Uluslararası Kongresi yer alıyor.
İstanbul 9 yıl sonra dünya kongre şehirleri sıralamasında ilk 20'de
İstanbul, 2024'te katılımcı sayıları 50 ila 7 bin 300 arasında değişen 86 uluslararası kongreye ev sahipliği yaparak, dünya kongre şehirleri sıralamasında dünyada ve Avrupa’da birer sıra daha yukarı çıktı.
Yayınlanma :
21.05.2025 09:10
Güncelleme :
21.05.2025 09:10


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: