İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'te yaşanan Kur'an-ı Kerim yakma olayının ülkenin iyi yöndeki imajını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Billström, konuyla ilgili açıklamalarını İsveç gazetesi Syndsvenskan'a yaptı.
Billström, "İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılması, ülkemizin iyi yöndeki imajını olumsuz etkileyebilir" şeklinde konuştu. İsveç'in itibarını korumak için mücadele ettiklerini dile getiren Billström, "Eğer İsveç, İslamofobik olarak gösterilmeye devam edilirse, uzun vadede itibarımız olumsuz bir şekilde değişecektir. Bunun İsveç'in NATO üyeliği sürecinde nasıl sonuçlar doğuracağını tahmin etmek zor. Ancak hükümetin ifade özgürlüğünü savunması da önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
İsveç Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını kınadıklarını belirtmişti. Açıklamada, "İsveç hükümeti, ülkedeki gösterilerde İslamofobik eylemlerin Müslümanlar için incitici olabileceğini anlamaktadır. İsveç hükümetiyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu eylemleri şiddetle kınamaktayız" ifadesine yer verilmişti.
Kur'an-ı Kerim ve diğer kutsal kitapların yakılmasının açıkça bir provokasyon olduğu vurgulanan açıklamada, "İsveç'te veya Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük yer bulamaz" mesajı paylaşılmıştı.
İsveç'in başkenti Stockholm'de, Irak kökenli Salwan Momika adlı kişi, 28 Haziran tarihinde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı. Olayın ardından Türkiye, Irak, Pakistan, Endonezya, Afganistan ve diğer İslam ülkeleri yanı sıra ABD ve Rusya gibi birçok ülke olaya tepki göstermişti.
İsveç yetkilileri, Kur'an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştiren Momika hakkında "halkı tahrik" suçlamasıyla soruşturma başlatmışlardı.
Yorumlar
Kalan Karakter: