Türkiye’de birçok işçinin farkında olmadığı, ancak yasada açıkça belirtilen yıllık izin ücretinin önceden ödenmesi kuralı, işverenler tarafından çoğu zaman ihmal ediliyor.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 57. maddesi bu konuda net: “İşveren, yıllık izin kullanan işçisine, izin süresine ilişkin ücretini izin başlamadan önce ya peşin ya da avans olarak ödemek zorundadır.”
Örneğin; bir işçi 14 Temmuz 2025’te izne çıkıp 21 Temmuz’da işbaşı yapacaksa, bu 7 günlük izin süresine ait ücretin, işveren tarafından işçi izne çıkmadan önce ödenmesi gerekiyor.
“İŞÇİ FESİH HAKKINI KULLANABİLİR”
Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç da bu hususu vurgulayarak, 57. maddeye göre işverenin, izne çıkan çalışanın izin ücretini önceden ödemekle yükümlü olduğunu belirtti. Bu kuralın ihlali durumunda, işverenin eksik ödeme yapmış sayılacağını ve işçinin sözleşmesini haklı gerekçeyle feshederek kıdem tazminatına hak kazanacağını söyledi.
YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 10 Mart 2025 tarihli 2025/2487 sayılı kararında, izne çıkmadan önce ücretini alamayan işçinin iş sözleşmesini feshetmesini haklı buldu ve kıdem tazminatını almasına hükmetti.
İŞVERENİN KENDİNDEN ÖDEMESİ GEREKİR
Yüksek Mahkeme kararında ayrıca, 4857 sayılı Kanun’un 57. ve 103. maddeleri ile ilgili yönetmelik hükümlerine atıfta bulunularak, bu ücretin çalışanın talebine bağlı olmaksızın işveren tarafından izne çıkmadan önce mutlaka ödenmesi gerektiği vurgulandı.
BAZI İŞÇİLER BU YOLU BİLEREK KULLANIYOR
Öte yandan, bazı çalışanların kıdem tazminatını alabilmek için bu durumu bilinçli kullandığı da dikkat çekiyor. İşten kendi isteğiyle ayrılmak istemeyen ama tazminatını almak isteyen işçiler, izin dönemine ait maaş ödenmediği gerekçesiyle haklı fesih yoluna gidiyor. Şirketler savunmalarında geçmiş yıllardaki benzer durumları örnek gösterse de Yargıtay, kanunun açık hükmü gereği bu savunmaları dikkate almıyor ve işçinin haklı olduğunu kabul ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: