NASA'nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb teleskobu, 25 Aralık 2021'de başarılı bir şekilde fırlatılarak yörüngesine yerleşmişti. Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacak olan James Webb, Güneş sistemi dışında keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırmak amacıyla tasarlanmıştı.
Bu son keşif, ötegezegenlerin atmosferlerini incelemek için tasarlanan James Webb'in ne kadar güçlü bir gözlem aracı olduğunu gösteriyor. Su buharı izlerinin bulunduğu ötegezegen, Dünya'dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir güneş benzeri yıldız olan WASP-18 etrafında dönüyor. Ancak, WASP-18 b'nin yörüngesi oldukça sıra dışı bir şekilde sadece 3,1 milyon kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Bu durum, gezegenin atmosferindeki sıcaklıkların çok yüksek olduğunu ve çoğu su molekülünün parçalandığını gösteriyor.
Gezegenin su buharı izlerini tespit etmek için James Webb'in kullanıldığı belirtilirken, önceki teleskopların bu kadar hassas bir gözlem yapamadığı ifade edildi. 2008 yılında keşfedilen WASP-18b, daha önce Hubble Uzay Teleskobu, NASA'nın X-ışını uzay teleskobu Chandra, TESS adlı ötegezegen avcısı ve artık kullanımdan kaldırılan kızılötesi Spitzer Uzay Teleskobu tarafından incelenmişti. Ancak, bu teleskoplar su izlerini gözlemleme yeteneğine sahip değildi.
James Webb Uzay Teleskobu'nun bu su buharı keşfi, bilim insanlarının ötegezegenlerin atmosferlerindeki bileşenleri ve potansiyel olarak yaşamı anlamak için daha fazla bilgi sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu keşif, uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor ve gelecekte daha fazla benzer keşiflerin yapılmasını umut ettiriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: