Nazlı Yiğit - Oğuz Aksu / Nöbetçi Gazete
6 Şubat 2023 yılında merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan, 11 ilde yıkıcı bir tahribat bırakan ve ' Asrın Felaketi" olarak hafızalara kazınan depremin üzerinden tam 2 yıl geçmesine rağmen yankıları hala devam ediyor.
Depremin yıl dönümünde Bursa'da JICA- AFAD Bursa işbirliği ile düzenlenen anma sempozyumunda Hyogo'da ki yeniden yapılanma süreci ve çıkarılan dersler Japon uzmanlar tarafından paylaşıldı. Bursa'nın afet risk azaltma çalışmaları değerlendirildi ve JICA bursiyerleri tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Yaşanan depremlerde hayatlarını kaybeden iki ülke vatandaşları adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşan AFAD Jeoloji Mühendisi Özgün Ünver, 2021 yılından bu yana İl Afet Risk Azaltma Planları üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek afet yönetiminin ayrıntılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tatbikatlar, eğitimler ve bilinçlendirme faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ifade eden Ünver, Kamu Afet Müdahale Planı (KAMP) sistemine de değindi.
KAMP'ın, afetlere hızlı ve etkin müdahaleyi sağlamak için geliştirilmiş bir organizasyon modeli olduğunu belirterek Ünver, bu sistemdeki eksiklikleri tespit etmek ve süreci daha etkin hale getirmek adına önemli bir araç olduğunu söyledi.
Son olarak afetlere hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Ünver, "Risk yönetimi süreçlerini doğru planlamalı ve uygulanabilir stratejiler geliştirmeliyiz" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İl Risk Azaltma Temsilcisi Murat Akdaş da afetlerin şehirlerin büyümesine etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin geçmiş afet deneyimlerinden hareketle mevzuatında önemli düzenlemeler yaptığını belirten Akdaş, özellikle 6306 sayılı Kanun ve 12. Kalkınma Planı kapsamında afetlere karşı dirençli şehirler inşa etmenin önemine dikkat çekti.
"Afet yönetiminde dirençli yerleşimler öncelikli"
"Her kalkınma planında afet yönetimi, yıkım dönüşümü, şehirleşme ve çevrenin korunması gibi efsaneler mevcuttu. Ancak 12. Kalkınma Planı'nda ilk kez yüzün üzerinde hedef arasında afet vurgusunun belirgin şekilde yer gösterdiği görülüyor" diyen Akdaş, bu yeteneğin dağıtıldığı ve toplumun afetlere karşı dirençli hale getirildiği, can ve mal kayıplarının en aza indirildiği, afet yönetiminin etkin şekilde ayrıldığını ve sistemin afetin gelişiminin temel hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.
Bursa Afet Eğitim Merkezi Müdürü Abdullah Yiğit ise "Bursa Afet Eğitim Merkezi’nde simülasyon destekli eğitimlerle afetlere hazırlık bilincinin artırılması sağlanıyor. Toplumun her kesimine yönelik uygulamalı eğitimlerle, bireylerin afetlere karşı bilinçlenmesi ve hazırlıklı hale gelmesi hedefleniyor" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: