ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilme kararı almasının ardından aday olarak desteğini açıkladığı ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dünyanın en çok konuştuğu isimlerden biri haline geldi. Kamala Harris'in geçmişi ve kariyeri de merak konusu oldu. İşe, Kamala Harris hakkında bilgiler...
KAMALA HARRİS KİMDİR?
Kamala Harris, Kaliforniya'da 20 Ekim 1964'te doğmuş olup, kanser araştırmaları alanında uzman olan Hint kökenli bilim insanı Shyamala Gopalan ve Stanford Üniversitesi'nde ekonomi profesörü Jamaika kökenli Donald J. Harris'in kızıdır. Ebeveynleri aktif sivil toplum hareketlerinde yer alarak Harris'i insan hakları ve özgürlükler konularında duyarlı bir birey olarak yetiştirmişlerdir. Siyaset bilimi ve ekonomi eğitimini Howard Üniversitesi'nde tamamlayan Harris, hukuk eğitimini California Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi'nde aldı ve avukatlık yapma yetkisi kazandı.
Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra, Kamala Harris 1990 yılında California'daki Alameda Bölge Savcılığı ofisinde çalışmaya başladı. Daha sonra 1998 yılında San Francisco Bölge Savcılığı ofisine geçiş yaptı ve 2004 yılında San Francisco Bölge Savcısı olarak görev aldı. 2011 yılında Californiya Başsavcısı olarak atanmasıyla Harris, bu görevi 2017 yılına kadar sürdürdü, ardından senatörlüğe seçildi.
SİYASİ KARİYERİ
Harris, senatör olduğu süre boyunca ise adalet reformu, göçmenlik ve çevre gibi konularda yoğun olarak çalıştı. Harris yoksullukla mücadele, anne sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi, küçük işletmeler için sermayeye erişimin kolaylaştırılması ve iklim kriziyle mücadele ile ilgili yasaları destekledi.
Harris, 2020 yılına gelindiğinde ise Joe Biden'ın başkanlık kampanyasında başkan yardımcısı adayı olarak yer aldı. 3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerde Joe Biden ve Kamala Harris, Donald Trump ve Mike Pence'e karşı zafer kazandı. Böylece Kamala Harris 20 Ocak 2021'de ABD'nin ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asya kökenli başkan yardımcısı olarak yemin etti.
Başkan yardımcılığı süresince ülke genelinde fırsat eşitliğini sağlamak, ailelere destek olmak ve temel özgürlükleri korumak ve geliştirmek için çalışan Harris, bireysel silahlanma karşıtı görüşleriyle dikkat çekti. Yurt içi görevlerini yerine getirirken yurt dışında da aktif olarak Biden yönetimini temsil eden Harris, 19'dan fazla ülkeye seyahat ederek 150'den fazla dünya lideriyle görüşmeler gerçekleştirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: