Sema Üstüntaş / Nöbetçi Gazete
Mide bulantısı, iştahsızlık, yorgunluk, karın ağrısı, uyku problemleri gibi sorunların karaciğer yağlanmasına işaret edebileceğini biliyor muydunuz?
Son yıllarda artarak devam eden karaciğer yağlanması rahatsızlığı birçok hastalığa davetiye çıkarırken, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ise karaciğer yetmezliğine kadar gidebiliyor.
Konuyla ilgili Nöbetçi Gazete’ye önemli uyarılarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi'nden Genel Cerrah Doç. Dr. Ufuk Arslan, hastalık hakkında merak edilenleri yanıtladı.
METABOLİK SENDROM NEDİR?
Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi ile oluşan karaciğer yağlanması, hakkında önemli uyarılarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi'nden Genel Cerrah Doç. Dr. Ufuk Arslan, “Metabolik sendrom denilen bir tanım var. Metabolik sendrom, vücuda fazla kalori alınması ve fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenilmesinden dolayı vücudun yağlanmasıdır. Buna bağlı olarak vücuttaki yağ miktarının artmasıyla da karaciğerde yağlanma oluşuyor. Yani bizim karnımızda, kollarımızda, göbeğimizde yağlanma artınca, karaciğerimizde de yağlanma oluyor” ifadelerini kullandı.
METABOLİK SENDROM HANGİ HASTALIKLARI BERABERİNDE GETİRİR?
Hastalıkların birbirlerini tetiklediğinin altını çizen Doç. Dr. Ufuk Arslan, metabolik sendrom sonrası oluşabilecek hastalıkları şu şekilde sıraladı:
-Diyabet
-Şeker hastalığı
-Hipertansiyon
-Uyku problemleri
-Uyku apnesi
-Eklem problemleri
-Karaciğer yağlanması
-Kalp ile alakalı hastalıklar
-Damar içi yağlanmalar ve tıkanmalar
“KARACİĞER YETMEZLİĞİ VE NAKLİ İLE SONUÇLANABİLİR”
Ameliyatlarda çok fazla yağlı karaciğer ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Ufuk Arslan, "Nasıl dışarıda et yediğinizde yağlı ya da yağsız oluyor. Tıpkı öyle biz de karaciğer yağlarını görebiliyoruz. Vücuda fazla aldığımız karbonhidratlar vücuda fazla geldikleri zaman bunlar gidip karaciğerde yağ şeklinde daha sonra kullanılmak üzere depolanıyor. Ama bu yağın fazlası depoyu geçince, artık karaciğeriniz bildiğiniz yağ deposu haline geliyor. Yağ küpü haline gelmesi ise karaciğerde işlev bozukluklarına neden oluyor. Bu da karaciğer yetmezliği, hatta karaciğer nakli ile sonuçlanabiliyor" dedi.
KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL ÖNLENİR?
Son olarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Doç. Dr. Arslan, konuşmasını şu şekilde noktaladı:
“Bu hastalığı önlemenin tek amacı, vücuda fazla karbonhidrat yani yağ almamak, bunların yağ dönüşümünü engellemek, az kalori alıp karaciğerdeki yağların eriyip kilo vermekle birlikte, karaciğere yönelik diyetlerin uygulanmasıdır. Ayrıca enginar ve ekstreleri karaciğere gayet iyi geliyor. Yaşama tarzına biraz da sporu, hareketi, Akdeniz tipi beslenmeyi, lifli gıdaları eklediğimizde karaciğer yağlanmasına engel olabiliriz. Ekstra şu ilacı kullan da karaciğer yağlanması geçsin diye bir şey yoktur. Karaciğere alkol çok zararlı. Bu yüzden aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: