Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, dikkat edilmediği takdirde hayati tehdit edecek boyutlara varabiliyor. Bu konuya ilişkin Nöbetçi Gazete’ye konuşan Hekimsen Sendikası Güney Marmara Şube Başkanı Dr. Ali Erol önemli açıklamalarda bulundu.
BELİRTİLERE DİKKAT
Güneşe ve sıcağa fazla maruz kalan vatandaşlarda halsizlik ve bulantı gibi belirtilerin olacağının altını çizen Erol “ Vücutta yaşanan su ve tuz kaybının ardından kişide halsizlik, bulantı ve kusma gibi bitkinlik belirtileri ortaya çıkar. Ayrıca, vücut ısı dengesini koruma kabiliyetini kaybederek vücut sıcaklığı tehlikeli seviyelere yükselir ve güneş çarpması olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar. Vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerinde ölçüldüğünde, güneş çarpmasının ana belirtisi olarak kabul edilir” dedi.
RİSKLİ GRUPLAR HASSAS DAVRANMALI
Yüksek sıcaklıkların etkisiyle güneş çarpması riski artış gösterirken bu durumdan etkilenen riskli grupların hamile, kanser hastaları ve 65 üstü vatandaşlar olduklarını vurgulayan Erol konuşmasını şöyle sürdürdü “ Yaşlıların yüksek sıcaklıkta daha dikkatli olmaları ve güneş çarpması belirtilerine karşı hassas olmaları önemlidir. Hamile kadınlar da sıcak çarpmasına karşı riskli grupta yer alır. Hamilelik sırasında vücut ısısı daha yüksek olabilir ve vücut ısısı dengesini koruma yeteneği azalabilir.“
SICAKTAN KORUNMANIN 5 YOLU
Güneşin ve yüksek sıcaklığın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için bazı önlemler almak gerektiğini dile getiren Erol, 5 maddelik öneride bulundu. İşte o öneriler:
1-Mecbur kalmadıkça 12-14 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı,
2-Günde en az 2,5-3 lt sıvı tüketilmeli,
3-Mutlaka güneş ışığından koruyucu aksesuarlar kullanılmalı,
4-Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürülmeli
5-Terletmeyen açık renkli ve ince giysiler tercih edilmeli.
Yorumlar
Kalan Karakter: