Esra Can/ Nöbetçi Gazete
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye 6 Şubat 2023 tarihindeki deprem atık yönetimiyle ilgili soru önergesi verdi.
Pala, 5 sorudan oluşan önergede, atıkların uygunsuz şekilde bertaraf edildiğine dair endişelerini dile getirdi ve Bakanlığın deprem sonrasında afet atık yönetiminin birinci öncelik olması ve atıkların güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak kapsamlı planlarının olup olmadığını sordu.
Pala ayrıca, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre yıkıntı atıkları içindeki asbest, boya, florasan, civa, asit ve benzeri tehlikeli atıkların diğer atıklardan ayrı olarak toplanıp toplanmadığını ve bu amaçla kaç personel görevlendirildiğini sordu.
Pala son olarak, deprem bölgesinde kriz merkezlerinin kurulup kurulmadığını ve bu merkezler tarafından afet atıkları ile ilgili hangi çalışmaların yürütüldüğünü sordu.
Pala’nın önergede yer alan soruları şu şekilde:
“1. Atıkların, ciddi bir çevre ve sağlık riski oluşturabilecek şekilde uygunsuz şekilde bertaraf edildiğine dair endişeler dikkati çekmektedir. Bu konuda deprem anından itibaren bölgede atık yönetim planına göre neler yapılmıştır?
2. Bakanlığın deprem sonrasında afet atık yönetiminin birinci öncelik olması ve atıkların güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak kapsamlı planları var mıdır?
3. Bilindiği gibi Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre yıkıntı atıkları içindeki asbest, boya, florasan, civa, asit ve benzeri tehlikeli atıkların diğer atıklardan ayrı olarak toplanması gerekmektedir (Madde 22). Deprem sonrası yıkıntı atıkları ile ilgili yürütülen çalışmalarda "asbest, boya, florasan, civa, asit ve benzeri tehlikeli atıklar" ayrı toplanabilmiş midir? Bu amaçla hangi çalışmalar yürütülmüştür, bu amaçla kaç personel görevlendirilmiştir?
4. Yürütmesi Bakanlığın yetkisinde olan mezkûr Yönetmeliğin Doğal Afet Atıklarının Yönetimi başlıklı 44.maddesinde "Başta deprem olmak üzere doğal afetler sonucunda oluşan yıkıntı atıklarının yönetiminden, mahallin en büyük mülki amirinin başkanlığında oluşturulacak Kriz Merkezi sorumludur. Merkez, olası bir doğal afet durumunda oluşabilecek atık miktarı, bunların kaldırılması ve taşınması için gerekli araç-gereç ve ekipman ile bu atıkların depolanacağı uygun alanları bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre önceden tespit eder ve gereken hazırlıkları yapar. Çalışmalar hakkında Bakanlığa düzenli olarak bilgi verilir. Mevcut taşıyıcı firmalar ile depolama ve geri kazanım tesisleri Kriz Merkezleri ile uyumlu çalışırlar. Doğal afetler sonucunda oluşan yıkıntı atıklarının taşınması ve depolanması faaliyetleri Kriz Merkezi tarafından yapılan planlamalar doğrultusunda, ilgili belediyenin sorumluluğunda belediye veya belediyenin yetkilerini devrettiği kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülür." denilmektedir. Bu kapsamda deprem bölgesinde kriz merkezleri kurulmuş mudur? Bu merkezler afet atıkları ile ilgili hangi çalışmaları yürütmüştür?
5. Mezkur yönetmelikte afet atık yönetimi konusunda bütün faaliyetlerin uygun olarak yapılıp yapılmadığı konusundaki denetleme yetkisi Bakanlığınıza verilmiştir. Afet atıklarının yönetimi konusunda Bakanlığınız tarafından deprem sonrasında hangi denetimler yapılmıştır?”
Yorumlar
Kalan Karakter: