Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında yaz mevsimi ve özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla gurbetçilerin yöreye yoğun bir şekilde akın etmesiyle birlikte artış yaşandığı bildirildi. Son birkaç yıldır KKKA vakalarının tekrar artış gösterdiği görülürken, uzmanlar konunun önemine dikkat çekti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, kenenin vücutta kalma süresinin hastalığın seyrini etkilediğine dikkat çekerek, yaz aylarında kene vakalarının Haziran ortası ile Temmuz sonu arasında yüksek trendde olduğunu belirtti.
Yılmaz, özellikle KKKA'nın yoğun olduğu bölgelere gidecek olan kişilerin önlemlerini alması gerektiğini vurguladı. Çorapların pantolonların üzerine çekilmesi ve her gün vücudun herhangi bir yerine kene yapışıp yapışmadığının kontrol edilmesi önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, kene ne kadar vücutta kalırsa hastalığın o kadar ağır seyretme ihtimalinin olduğunu söyledi.
Uzmanlar, KKKA vakalarının 2008'e kadar artış gösterdüğünü ancak daha sonra azalmaya başladığını ifade etti. Son birkaç yıldır ise tekrar artış yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, 2015-2016 yıllarında 10-15 hasta olduğunu, ancak son yıllarda bu sayının 30-40'a kadar çıktığını belirtti. Hastalığın ölüme neden olabilme potansiyeli olduğunu vurgulayan Yılmaz, halkın KKKA konusunda dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), yıllardır var olan bir hastalık olup başlangıçta Kırım, Kongo, İran ve Afganistan gibi bölgelerde görülmüştür. Türkiye'de ise 2002 yılından itibaren tanı konulmaya başlanmıştır. Hastalığın mortalite oranlarının azaldığı ancak hala ciddi bir tehdit olduğu vurgulanmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: