Seçil Semiz Özcan/ Nöbetçi Gazete
Kente yeni bir organize sanayi daha kurulmasının son derece gereksiz olduğunu ifade eden TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Bursa’da yıllardır dayatma planlarıyla hareket edildiğini, Soğuksu ve Seymen Mahallesi'ne yapılmak istenen projeyi hem tarım alanı olmasından dolayı, hem de bilimsel ve teknik gerekçeler sebebiyle reddettiklerini söyledi.
“Her yeri sanayiye açmak noktasında hesapsızca hareket eden bir ülkeyiz”
Türkiye’nin her yerinin sanayiye açıklaması noktasında hesapsızca hareket edildiğini söyleyen Başkan Şimşek, Bursa’da adımların dayatma planlarıyla atıldığını ifade etti. Bu durumun son yıllarda daha da kontrolsüz hale geldiğini belirten Şimşek, sanayiye ve kalkınmaya karşı olmadıklarını tam tersine Bursa yararına olacak işleri her zaman desteklediklerini söyledi.
“Bölgenin tarım alanı olması çok büyük bir handikap”
Soğuksu ve Seymen Mahallesi bölgelerinin kırsal alan olduğunu ve bu alana yeni bir OSB yapılmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Başkan Şimşek, Akademik Odalar olarak projeye karşı çıkmalarının sebebini şöyle anlattı:
“Bursa içinde sanayi bölgesi olarak tanımlanmış küçük sanayiden, organize sanayiye kadar birçok yer, zaten tam kapasite çalışmıyor. Öte yandan yer seçimleri yapılırken, sistem içerisinde olması gereken planlama hiyerarşisinin ve düzenin takip edilmediğini görüyoruz. Sanayi konusunda rast gele yerler seçiliyor. Bölgenin rantına uygun bir takım hareketleri de fark edince, bizim için sıkıntı oluyor.”
“TEMA Vakfı’nın bu proje için görüşleri olumsuz”
Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA Vakfı’nın bu proje için olumsuz görüşlerinin olduğunu söyleyen Şimşek, projenin planlama hukukuna da aykırı olduğunu belirtti. Birçok kurumdan görüş alınmadan yapılmaya çalışılan bir OSB olduğunu ifade eden Şimşek, Toprak Kurulu’ndan 2018 yılında görüş alındığını, onun da zaten 2 sene geçerli olduğunu söyledi.
“Her yerin betonlaştığı bir şehirde biz ne yiyip içeceğiz?”
Her şeyin betonlaştığı bir şehirde yiyip içilecek bir şey bulunamayacağını, tarımı ve gıdayı yok edecek hareketleri bu sebeple kabul etmeyeceklerini belirten Başkan Şimşek, Bursa’nın yeterince sanayisinin olduğunu ve yeni bir OSB’ye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.
Şimsek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birçok sanayinin boş olduğunu biliyoruz. Bizim zaten en temelde bu kadar sanayi alanı ve klasik sanayiye yer açacak imkanları ve ortamları sağlamak yerine, mevcut sanayimizi nitelikli hale getirip, daha teknolojik, dünya şartlarına ve normlarına uyan, üst düzey, kaliteli ve kirletici olmayan sanayiye odaklanıp, bilgi satmamız lazım. Bilişimin bu kadar değerli olduğu çağda hala klasik ve kirletici sanayide ısrarcı davranıyoruz.
Bursa sanayiye doydu. Sanayi açısından Bursa çapında bir yatırım olacaksa bunun tespiti zaten kolay. Tarıma elverişli olmayan alanların bulunması gerekir. Ama Bursa’nın artık yeni bir sanayiye ihtiyacı yok”
“TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak dava sürecini başlatacağız”
İnşaat Mühendisleri, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası olarak itirazların yapıldığını söyleyen Başkan Şimşek, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak dava sürecini başlatacaklarını belirtti. Bazı kişilerin zenginleşmesini kolaylaştıran, özel teşebbüsün rantına hizmet eden hareketlerin kabul edilemez olduğunu ifade eden Şimşek, “Şehrin menfaatine bir hizmet olsa en çok destekleyen tarafta oluruz. Bu konuda kamuoyu farkındalığı çok önemli, maalesef olan biteni Bursa’da yaşayan insanlar bilmiyor.” şeklinde konuştu.
“Depreme hiç hazır değiliz!”
Kentsel dönüşüm konusunun kangren olmaya devam ettiğini, son yıllarda depreme yönelik birkaç adım atılsa da bu hareketlerin yeterli olmadığını söyleyen Şimşek, 20 sene önce dönüşüme başlansaydı şimdiye kadar epey yol alınmış olacağını belirtti. Şu an başlayan çalışmalarla ancak 20-30 sene sonra bu kentin dirençli bir hale gelebileceğini ifade eden Şimşek, dönüşüm konusunun milli seferberlik konusu olduğunu ve çok ciddi bir iradeyle kentin kurtarılması gerektiğini söyledi.
“Ataevler bölgesi kentsel dönüşüm hikayesiyle başladı rantsal dönüşüme döndü”
Akademik Odalar olarak “dönüşüm” sürecinin yönlendireni ve destek vereni olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Şimşek, belediyelerin esas görevinin bu süreci vatandaş ve müteahhitin yüklenici inisiyatifine bırakmadan, kendilerinin pozisyon alması gerektiğine dikkat çekti.
Ataevler bölgesinin kentsel dönüşüm hikayesiyle başladığını ama rantsal dönüşüme evrildiğini belirten Şimşek, yeni seçilen belediyelerin dönüşüm konusundaki iradelerinin çok önemli olacağını kaydetti.
Kentsel dönüşüm için belediyelere çağrı
Şimşek, son olarak Bursa’da bir deprem olması halinde, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminden çok daha ağır bir durumla karşı karşıya kalınacağını hatırlatarak, dönüşüm hamlelerinin hızlanması gerektiği konusunda belediyelere çağrıda bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: