Dila Sude Hün/ Nöbetçi Gazete
Her yaştan kitapseverlere hizmet eden Bilge Sahaf Kitabevi, 2022 yılında Öykü Kitabevi ve Akyıl Kitabevi ile başlattıkları mezat etkinliğini, tek başına devam ettiriyor. Sahaflık yapan Burhanettin Ganioğlu ve Fatma Ganioğlu 18 yıldır bu mesleği yaşatmaya çalışıyor. Katılımın yüksek olduğu mezat etkinlikleri, her pazar kitapseverlerle birlikte gerçekleştiriliyor. Mezat etkinliğine sosyal medyadan da katılımın olduğunu belirten Burhanettin Ganioğlu “Mezat etkinliğine davetlerle başladık. Yaptığı alışverişten memnun olan insanlar, diğer okurları da getirmeye başladı. Biz de mezat etkinliğimizi büyüttük” dedi.
“Başarısına destek olmak istedim”
Sahaflık mesleğine atılma sebebinin eşi olduğuna dikkat çeken Fatma Ganioğlu “Eşimin babasından kaynaklı bir kitap aşkı vardı ve bu mesleğe atıldı. Ben de ona destek olmak için var gücümle yardım etmeye başladım” şeklinde konuştu. Yaptıkları işin kültürel bir iş olduğunu ve her kesime hitap etmenin kolay olmadığını ifade eden Fatma Ganioğlu “Her Anadolu kadını gibi ben de onun başarısına destek olmak istedim” dedi. Kitapları ezberlemenin, rafları yerleştirmenin ve mezat etkinliğine hazırlanmanın yorucu ve bir o kadar da ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Fatma Ganioğlu “Mezat etkinliğimiz bir yıldır sürüyor, katılımdan ve açık arttırmaya olan ilgiden memnunuz. Terk edilmiş kitapları, yeni okuyucularıyla buluşturuyoruz” ifadesini kullandı.
“İşi düzgün yapmak önemli”
Zamana ayak uydurmaya çalışan sahaflık mesleği, Bursa’nın farklı yerlerinde kendini gösteriyor. Bu mesleği yapmanın önemli olduğunu belirten Fatma Ganioğlu “Hem işimi yapayım hem de istediğim gibi yaşayayım düşüncesi bu meslekte olmuyor. İşi düzgün yapmak önemli. Düzgün yapamazsan ayakta kalamıyorsun” dedi. Son dönemlerde artan korsan kitapçılığa ve yanıltıcı satışlara dikkat çeken Ganioğlu “Müşteriye güven verirsen, işin devamlılığı artıyor” şeklinde konuştu.
Ciltli kitaplar birer yanılsama
Teknolojinin artması ve beraberinde tek tıklamayla kitaplara ulaşma olanağının basılı kitap satışlarına zarar verdiğini ifade eden Fatma Ganioğlu “Popülerlik kitap satışlarında önemli bir rol oynuyor. Filmler, kitap haline geliyor ve insanlar kafa dağıtmak amacıyla o eserleri alıyor. O tür kitapların kısa süreli okuma alışkanlığı kazandırdığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Genç kızların Wattpad çıkışlı kitaplar okuduğunu belirten Fatma Ganioğlu “Kızlar genellikle aşk, dram ve romantizm okuyor. Genç erkeler ise aksiyon, bilim kurgu ve fantastik okuyor. Yetişkinlerin okudukları kitaplar tarih, edebiyat, din ve felsefe oluyor” ifadelerini kullandı. Sahafa satılmak için getirilen kitapların aynı türde olduğuna dikkat çeken Ganioğlu “Bu kitaplar ikinci kez okunduğunda aynı tadı vermeyen kitaplardır. İnsanlar, kitapları parlak ve ciltli görünce edebi değeri yüksek sanıyorlar oysa durum yanılsamadan ibaret” dedi. Eski edebi kitapların, araştırma kitaplarının daha az satıldığını belirten Burhanettin Ganioğlu “Şimdiki kitapların, eskiye nazaran daha az edebi ve ilmi değer taşıdığını düşünüyorum. Bunun sebebi kültürel yozlaşmada olabilir” ifadelerini kullandı.
“Herkes okuyabilsin”
Mezat etkinliğini her Pazar düzenleyen Burhanettin Ganioğlu “İnsanların alım gücünün düştüğü ve kitap fiyatlarının çok yükseldiği günümüzde, herkes kitap alarak okuyabilsin” dedi. Mezat etkinliklerinde insanların birbirine kitap hediye ettiğini ifade eden Ganioğlu “Mezat’ımıza katılanlar, bir sonraki gelmelerine müşteri olmuyor. Bir dost, bir arkadaş, bir tanıdık ve pek çok şey oluyorlar. Kitabevimizin müdavimleri var” şeklinde konuştu.
Yolunuz Bilge Sahaf ve Kitabevi’ne düşerse genç emekçi BağdaGül’ü, mütevazi Âdem Ağabeyi, şair talebe Fahri’yi, tarih meraklısı Barkın’ı ve Deniz’i, bilge insanı Yavuz Ağabeyi ve Kaptan Ali Reşit amcayı görmeniz mümkün.
Yorumlar
Kalan Karakter: