Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klimalar evlerde, iş yerlerinde ve toplu taşıma araçlarında yaygın olarak kullanılıyor. Klimaların düşük sıcaklıklarda, uzun süre ve kontrolsüz kullanılması ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Klimaların bakımlarının yapılmadan kullanılması ise bu riski daha da artırıyor.
KLİMA ZATÜRRESİNE DİKKAT
Klimalar, sıcak havalarda serinlik ve rahatlık sağlaması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak klimalar, yanlış kullanıldığında solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Klima zatürresi, klimaların filtrelerinde bulunan bakterilerin solunum yoluyla alınması sonucu oluşan bir hastalıktır. Nemlendirme bölümlerinde üreyen ve klimanın açılmasıyla ortama yayılan küf mantarları alerjik zatürreye yol açar. Küf mantarlarının solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik belirtileriyle gribal enfeksiyon gibi başlar, daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi akciğerlerde belirtiler oraya çıkar.
HAVAYA DİREKT MARUZ KALMAYIN
Klimalar, ayrıca sinüzit ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde de göz dibi iltihabı ve beyin iltihabına yol açabilir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkileyerek yüz felcine, kas ağrılarına, kas tutulmalarına sebep olabilir. Ayrıca klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar astım krizlerine ve şiddetli öksürmelere sebebiyet verir.
Klima kullanırken bu noktalara dikkat ederek, sağlık problemlerini önleyebilirsiniz:
1-Klimanın filtrelerini düzenli olarak temizleyin.
2-Klimayı aşırı soğuk ayarlamayın.
3-Klimayı direkt olarak yüzünüze tutmayın.
4-Klimanın bulunduğu odada havalandırmayı sağlayın.
Yorumlar
Kalan Karakter: