Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Marmara Belediyeler Birliği 2024 Yılı 2. Meclis Toplantısı, Bursa’da önemli gündem maddeleriyle gerçekleşti. Toplantı öncesinde düzenlenen özel oturumda, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi temsilcileri bir araya geldi.
Merinos AKKM Hüdavendigar Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr.Orhan Tatar, AFAD Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanı Gökhan Yılmaz ve üyeler katıldı.
GÜNDEM AFET YÖNETİMİ
Oturumda, Marmara Bölgesi’nin afet yönetimi, risk azaltma stratejileri ve deprem hazırlıkları üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Bozbey, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri rahmetle anarken, Türkiye'nin doğal afetlerle yüzleşmeye devam ettiğini vurguladı.
“STRATEJİK PLANLAMA YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Doğal afetlerin sosyal ve ekonomik etkilerinin derin olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Ülkemizin coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri sebebiyle doğal afetler sosyal ve ekonomik üzerinde izler bırakmaktadır. Artan nüfus oranı sebebiyle ve fay hatları üzerinde yer almamızdan kaynaklı afetler ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Yapmamız gereken stratejik planları buna göre geliştirmek ve uygulamaktır” dedi.
Depremden iklim değişikliğine, müsilajdan heyelana kadar pek çok afet türüne dikkat çeken Başkan Bozbey, kentlerin sadece bugünün ihtiyaçlarına değil, geleceğe yönelik olarak da planlanması gerektiğini vurguladı.
“YAPI DENETİM YASALARI GÜNCELLENMELİ”
Stratejik planlamanın önemine de değinen Başkan Bozbey, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Konutlarımızın ve altyapılarımızın dayanıklılığını artırmalıyız. Yapı denetim yasalarının güncellenmesi, kaçak yapıların engellenmesi ve riskli bölgelerde jeolojik denetimlerin yapılması şarttır.”
Başkan Mustafa Bozbey, eğitim ve farkındalık çalışmalarının da felaketleri engellemekte önemli bir rol oynadığını ifade etti.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ise afet yönetiminin en önemli unsurlarının koordinasyon, ego yokluğu ve dayanışma olduğunu vurguladı. Tatar, "Afet yönetiminde sıfır egoya sahip olmalıyız ve şikayet etmeden, dayanışma içinde çalışmalıyız. Afet yönetimine dayanışma kültürünü aşılamalıyız” diye konuştu.
“ÜLKEMİZDE 14 BİN 500 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA AKTİF FAY BULUNUYOR”
Marmara depremi riskine dikkat çeken Tatar, ülkemizin 14 bin 500 kilometre uzunluğunda aktif fay hattı barındırdığını ve bu fayların 5 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline de sahip olduğunu belirtti.
“KONUTU YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKARTMALIYIZ”
"Ne zaman deprem olacak?" sorusundan ziyade, toplumsal farkındalığı artırmalıyız" diyen Tatar, konutları yatırım aracı olmaktan çıkararak güvenliği ön plana almamız gerektiğini dile getirdi.
Bin 500 yılda 38 yıkıcı deprem meydana geldiğini belirten Tatar, "Depremlerin doğudan batıya kırılmaya devam ettiğini ve enerjiyi açığa çıkaracak alanların var olduğunu" açıklamasında bulundu.
AFAD Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanı Gökhan Yılmaz da, Marmara Bölgesi’nde afet risklerini en aza indirmenin temel yolunun doğru şehir planlamasından geçtiğini vurguladı. Yılmaz, “Afet olmadan önce risk azaltma çalışmalarına odaklanmalıyız. Bu sorumluluk en çok yöneticilere düşüyor” dedi.
AFET YÖNETİMİNDE İKİ AŞAMALI PLANLAMA
Afet yönetiminin iki aşamalı bir planlama gerektirdiğini de belirten Yılmaz, birinci aşamada ekiplerin ve araçların doğru konumlandırılması, ikinci aşamada ise yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyledi.
15 farklı afet türünün görüldüğü Marmara Bölgesi’nde eksiklerin giderilmesi gerektiğine işaret eden Gökhan Yılmaz, “6 Şubat ve 1999 depremlerinden sonra pek çok adım atıldı, ancak çalışmalarımızı her gün geliştirmeliyiz. Bir gün insan kaybı yaşamadığımızda başarılı sayılırız” diye konuştu.
YILMAZ MÜSİLAJ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
Yılmaz, müsilaj sorununa da değinerek, “Marmara’daki müsilajı sadece belediyelerin çözmesi beklenmemeli, ortak bir çözüm bulunmalı” çağrısında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: