Duygu Aksakal / Nöbetçi Gazete
Panorama 1326 Fetih Müzesi'nde Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programında Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan söyleşi gerçekleştirdi.
Program İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başladı. Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan konuşmasında, İstiklal Marşı'nı yazmasıyla milletin birlik bütünlüğünde ve düşmanla savaşmasında etkili rol oynayan Mehmet Akif'i anlamak için hayat hikayesini okumanın yeterli olmadığını, zihin dünyasını anlamanın da gerektiğini belirtti.
Mehmet Akif'in hayatını bilmeden şiirlerini anlamanın mümkün olmayacağını ifade eden Karaaslan, "Baytarlık Mektebi'ni bitiren Mehmet Akif yağlı güreşe de oldukça ilgi göstermiştir. Şiirlerini yazmaya da bu yıllarda başladı. Hitabeti resmiye dersleri veren Mehmet Akif, İstanbul Üniversitesi'nde de öğretmenlik yapmıştır" dedi.
Karaaslan, savaş dönemlerini ise şu şekilde anlattı:
"Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşından büyük bir yenilgiyle ayrıldı. Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla beraber bu dönemde Osmanlı Devleti'nin işgal edilmesi daha da olanaklı hale geldi. Bu dönemde Yunanlılar İzmir'e çıkmaya başladı. Anadolu'daki vatanperverler bu duruma tepki gösterdiler. Sevr Anlaşması'nın ardından ise Mehmet Akif ve arkadaşlarının tepkisi büyüdü. Bununla birlikte de Mehmet Akif'in milli mücadelenin sahada bulunan manevi liderine dönüşümü filizlenmiş oldu. Milli uyanışa dair şiirlerini de bu dönemden sonra yazmıştır."
"MEHMET AKİF ERSOY PARA ÖDÜLÜNÜ KABUL ETMİYOR"
Milli marşın batılılaşma döneminde dikkat çekmiş bir husus olduğundan bahseden Karaaslan "Halkı milli mücadeleye teşvik etmek adına bir milli marşa gerek olduğunu düşünüyorlar ve 500 lira gibi bir ödülle 18 Eylül 1920'de Milli Marş Yarışması açılıyor. Son başvuru tarihi olan 21 Aralık'a kadar 724 şiir yarışmaya alınıyor. Ancak bu şiirlerin hiçbiri milli marş olabilecek düzeyde kabul edilmiyor. Daha sonra Hasan Basri Bey'den Mehmet Akif ile konuşması ve milli marşı onun yazması isteniyor. Mehmet Akif Ersoy milletin marşının parayla ölçülmemesi gerektiğini düşündüğü için teklifi kabul etmiyor. 'Sizin şiiriniz kazanırsa para ödülü geçerli değil' denilmesinin ardından Akif, İstiklal Marşı'nı yazmaya koyuluyor. Bu şiir 2 gece de yazılıyor" diye konuştu.
"ATATÜRK VE VEKİLLER AYAKTA ALKIŞLIYOR"
Karaaslan İstiklal Marşı'nın kabulünü ise şu şekilde anlattı:
"TBMM'nin 1 Mart 1921'deki oturumunda Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'in şiirini okuyor. Meclis'te bir coşku oluşuyor. Marş oylamaya sunuluyor ve İstiklal Marşı, milli marş olarak kabul ediliyor. Şiir bittiğinde vekiller ve Atatürk ayağa kalkarak alkışlıyor. Atatürk'e en beğendiği bölüm sorulduğunda ise Atatürk 'Hakkıdır hür yaşamış bayrağımım hürriyet, hakkıdır hakka yapan milletimin istiklal' dizelerini söylüyor. "
Yorumlar
Kalan Karakter: