GÖZDE KÜRKÇÜOĞULLARI / NÖBETÇİ GAZETE
Metan gazının ne olduğu ve nasıl zehirlediği son günlerde ülkemizi yasa boğan şehit haberleriyle birlikte merak konusu olarak fazlasıyla araştırılmaya başlandı. Hem doğal hem de insan faaliyetleri sonucu oluşan metan gazı renksiz ve kokusuz olduğu için daha da tehlikeli bir hal alıyor. Sağlığımızı tehlikeye atan bu gaz nedir, nasıl oluşur ve nasıl zehirler?
METAN GAZI NEDİR?
Metan gazı, bir karbon ve dört hidrojen atomundan oluşan, normal sıcaklık ve basınç durumunda gaz halinde bulunan renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Aynı zamanda doğal gazın bir bileşeni olarak önemli bir yakıttır. Atmosferde az miktarda bulunduğu halde, sera etkisi potansiyeli göz ardı edilemeyecek derecede yüksek olan bu gaz hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Normal koşullarda genellikle zehirli olmayan metan gazı, kapalı ve havasız ortamlarda biriktiği zaman oksijen seviyesinin düşmesine sebep olarak boğulmalara neden olabilir.
NASIL OLUŞUR?
Metan gazı hem doğal süreçlerle hem de insan faaliyetleri sonucunda oluşabilir. Bataklıklar, göller, mağaralar, yer altı boşlukları gibi oksijensiz ortamlarda genellikle organik maddelerin anoksik (oksijensiz) koşullarda parçalanmasından kaynaklanarak oluşabilir. Ayrıca inek, koyun gibi hayvanların sindirim sisteminde de üretilmesi, yer kabuğu altındaki fosil yakıt yataklarında da oluşması doğal bir şekilde meydana gelmesine en büyük örneklerdendir. Metanın insan faailiyetiyle oluşumuna bakarsak; pirinç tarlaları, hayvancılık ve gübre yönetimi tarım alanında metan salınımının ciddi sebepleriyken, çöp sahalarındaki organik atıklar ve fosil çıkarılarak kullanılması ile de oluşabilir.

NASIL ZEHİRLER, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Doğal gazın büyük kısmını oluşturan metan, normal şartlarda tek başına zehirleyici değildir. Fakat kapalı, havasız ortamlarda birikmesi halinde oksijen yeterizliğine hatta boğulmaya sebebiyet vererek ciddi oranda sağlık için risk oluşturur. İçinde %97 oranda metan içeren doğal gaz, yetersiz havalandırma ile yandığı durumda karbonmonoksit gazının oluşumuna ve gazın yoğunluğuna göre ölüme neden olabilir. Kokusuz olan bu gazın belirtileri şu şekildedir: Bulantı, yorgunluk,nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç kaybı.
Yorumlar
Kalan Karakter: