Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, hayatını kaybetti. Ünlü bilim insanının vefat haberi, hayatı ve çalışmalarını bir kez daha gündeme taşıdı. İşte, Muazzez İlmiye Çığ’ın hayat hikayesi...
Sümeroloji alanında yaptığı dünya çapında ses getiren bilimsel çalışmalarla tanınan Muazzez İlmiye Çığ, tedavi gördüğü Mersin’deki hastanede 110 yaşında yaşama veda etti.
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa’da doğdu. 1926 yılında sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931 yılında henüz 17 yaşında öğretmenlik diploması aldı.
Eskişehir’de beş yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra, 1936’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne kaydoldu. 1940 yılında mezun olduktan sonra İstanbul’daki Antik Şark Eserleri Müzesi’nde uzman olarak görev aldı ve on yıl boyunca müzenin arşivinde çivi yazılı tabletler üzerinde çalıştı.
1960 yılında Heidelberg Üniversitesi’nde kısa süreli bir araştırma yaptı ve 1965’te Hitit sergisini Roma’dan Londra’ya taşıdı. 1972 yılında emekli olan Çığ, emeklilik döneminde de aktif çalışmalarına devam etti. 1988’de Philadelphia’da Asuroloji kongresine katıldı ve ünlü Sümerolog Prof. Kramer’in "History Begins at Sumer" adlı eserini Türkçeye çevirdi. Bu eser, "Tarih Sümer’de Başlar" adıyla yayımlandı.
Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile 43 yıl evli kalan ve iki kız çocuğu sahibi olan Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra kadın hakları konusundaki öncülüğüyle de tanınıyordu.
Yorumlar
Kalan Karakter: