Dila Sude Hün/ Dila Sude Hün
Kültürpark Sadabad Sarayı'nda düzenlenen iftar yemeğinde söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şu cümleleri aktardı:
"Sorunlar çok. Arsa diyoruz fakat yıllardır çevre düzeni yapılmadığı için her sorun birikti. Burada planlamanın devreye girmesi lazım. Kentin tekrar planlanması lazım. Depremin kesin bir tarihi yok. Öncesinde de depremler yaşadık, o depremlerin ardından da bir şeyleri yenileyemedik. Burada hepimizin sorumluluğu var. Bugün eğer 6 Şubat depreminde sadece Nilüfer'de yaptığımız mahalle afet konutları ve mahalle afet gönüllüleri olmuş olsaydı, inanın birçok can aramızda olurdu. Birçok insanla konuştuk, hep aynı şeyleri söylediler. Depremin ilk günü en çok 'tuvalete ihtiyacımız var' dediler. İkinci gün su, üçüncü gün gıda istiyoruz dediler. Ama onların sorunları çok başkaydı. Biz çok farklı yardımlar yaptık. Onun için kentimizde deprem olabilir. Nerede olabileceğini değil de hangi hatlarda olabileceğini bilmemiz gerekir.
"BİZ BU MASTER PLANINA 'KENT ANAYASASI' DİYORUZ"
Bursa'da 7 civarında aktif fay hattı var. Bunların bir kısmı yerleşim alanlarının arasından geçiyor. Yaptığımız yapıları güvenli alanlara yapmak, konutu inşa ettiğimiz yeri araştırmamız çok önemli. İşte bu yüzden çevre planlama dikkate alınmalı. Master planı yapılmalı ve içine iş insanları, akademik odalar, gençler ve çocuklar dahil edilmeli. Biz bu master planına 'Kent Anayasası' diyoruz. Zamanında elle yapılan yapılar, güvensiz hale geldi. Bursa'nın tamamında güvensiz yapılar tespit edilmeli ve olası durumlara hazır olmalıyız. 99 depreminde nasıl yapıları taradıysak yine aynı şekil taramalar yapmamız gerek. Bölgesel anlamda inşaat işlerinin sınırlanması bile gerekebilir. İşler işini bilenlere danışılarak, bilim adamlarıyla konuşularak yapılmalı. Hatay'da gördüğümüz tek katlı binaların hayat kurtarmayacağını öğrendik. Onun için dirençli bir kent oluştururken, müteahhitlerimizin güvenli inşa yapabilmeleri için önceliklerin bunlara verilmesi lazım. Bilirsek tedbir alabiliriz. Tüm bunlar işe yaradığında inşaat sektörü kaybettiği ivmeyi geri kazanacak ve istihdam canlanacaktır. Bir bölgeye her şeyin yığılması doğru değildir. Bu yığılmalar, ilk çevre kirliliğini, Daha sonra yerleşim dağılımını ve kentsel dönüşümü etkileyecektir. Avrupa'da bir bölgeyi sanayi bölgesi yaptığınız zaman oraya konut yaptırmıyorlar. Biz de böyle bir paylaşım yok. Konut arsaları ile sanayi arsaları ayrılmalıdır. Sanayi bölgeleri kamulaştırılmalıdır. Biz tam tersine iş insanın arsadan para kazanmasına yönelik bir tasarı yapıyoruz. Her şey planlamadır. Planlama yapılmayan hiçbir şey başarılı olamaz. Biz planlı çalışacağız ve Bursa nefes alacak. Parayı betona değil üretime, turizme, kültür sanata yatırmak ülkeyi kalkındıracaktır. Mutlaka odalarla toplantılarımız sürecek ve bu kentin sorunları detaylıca incelenecektir."
Konuşmasının ardından Başkan Mustafa Bozbey'e plaket verildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: