Szijjarto, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda görüştüğü İsveç Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile karşılıklı olarak bilgi paylaşımı yapmayı kabul ettiklerini ifade etti. Macar hükümetinin İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini belirten Szijjarto, son kararın parlamentoya ait olduğunu ve İsveç hükümetinin Macaristan'a yönelik "hakaretleri" dikkate alınacağını vurguladı.
Szijjarto, İsveçli siyasetçilerin sürekli eleştirilerine ve suçlamalarına maruz kaldıklarını, İsveç'in Macaristan'a demokrasiyi yoksun bırakma ve diktatörlük suçlamalarını yönlendirdiğini belirtti. Bu eleştirilerin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamaları için geçerli bir sebep olduğunu ifade eden Szijjarto, ayrıca İsveç'i Macaristan'ın iç işlerine müdahale etmekle suçladı ve aynı durumun ABD ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından da gerçekleştirildiğini iddia etti.
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Szijjarto, çatışmanın yakın zamanda sona ermeyeceğini düşündüğünü söyledi. Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların çatışmaları sonlandırmaya yönelik herhangi bir hareket olmadığını gösterdiğini belirten Szijjarto, Ukraynalı askerlerin Avrupa ülkelerinde eğitilmesi ve ABD'nin savaştaki "derin varlığı" gibi faktörlerin savaşın sonlanmayacağını gösterdiğini ifade etti. Sürdürülebilir barışın sağlanmasının ise Washington ile Moskova arasında yapılacak bir anlaşmaya bağlı olduğunu vurguladı.
Szijjarto, Macaristan'ın Rusya'dan yaklaşık yüzde 80 oranında doğal gaz aldığını ve bu nedenle ikili ilişkilerini "pragmatik" olarak nitelendirdi. Macaristan'ın bir sonraki nükleer enerji reaktörlerini Rosatom aracılığıyla inşa ettiğini belirtti.
Türkiye ile olan ilişkilerine de değinen Szijjarto, Türkiye'nin Macaristan için her zaman büyük bir yardımcı olduğunu ve karşı tarafın kararlarına ve çözümlerine her zaman saygı duyduklarını ifade etti. Szijjarto, Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmeden olumlu bir izlenim edindiğini ve ilişkilerin daha da derinleşmesini umduğunu belirtti.
Finlandiya ve İsveç'in Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Szijjarto, Finlandiya'nın NATO'nun 31. üyesi olduğunu ancak İsveç'in üyeliği için Türkiye ve Macaristan'dan henüz onay alınmadığını söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: