Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Çocukların okula gitmek istemediğinde veya ağladığında, bu korkularının normal olduğunu kabul etmek gerektiğini söyleyen Psikolog Uğur Kartum, ilkokula yeni başlayan bir çocuğa destek olmanın önemine değinerek, sabırlı ve anlayışlı bir yaklaşım içerisinde olunması gerektiğinin altını çizdi.
Çocukların bu yeni süreçte yaşayabileceği kaygıları anlayarak, duygularını kabul etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Uğur Kartum, "Yeni bir şeye başlamak bazen korkutucu olabilir ama birlikte üstesinden geleceğiz" gibi bir yaklaşımın, çocukların kendilerini anlaşılmış hissetmelerine yardımcı olacağını ifade etti.
“RUTİNLER ÇOCUKLARI GÜVENDE HİSSETTİRİR”
Sabahları düzenli bir rutin oluşturmanın, çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayacağına dikkat çeken Kartum, sözlerine şöyle devam etti:
“Her gün aynı saatte uyanmak, kahvaltı etmek ve okula hazırlanmak, çocuğa öngörülebilirlik sunar ve bu da kaygılarını azaltabilir. Bu süreçte, ebeveynlerin okul hakkında olumlu bir tutum sergilemesi çok önemlidir. Okulu, eğlenceli ve öğretici bir yer olarak tanıtmak, çocuğun okul hakkında olumlu hisler geliştirmesine yardımcı olabilir. Eğer çocuk okula gitmek istemiyorsa, bu süreci aşamalı olarak yönetmek faydalı olacaktır. Örneğin, ilk gün tam gün yerine yarım gün okula gitmesine izin vererek uyum sürecini yavaşça ilerletebilirsiniz. Çocuk, zamanla okul ortamına alıştıkça bu süreyi artırmak daha kolay olacaktır.”
“UZUN VEDALAŞMALAR ÇOCUKTAKİ KAYGIYI ARTIRIR”
Çocuğu okula bıraktıktan sonra vedalaşma anlarının kısa ve net tutulması gerektiğini öneren Uğur Kartum, uzun vedalaşmaların çocuğun kaygılarını artırabileceğini söyledi.
Gün sonunda çocukla okulda neler yaptığı hakkında konuşarak, olumlu deneyimlerin öne çıkartılmasının bu süreci kolaylaştıracağını dile getiren Psikolog Kartum, bu durumun çocuğun okul hakkında daha iyi hisler geliştirmesine de katkı sağlayacağını söyledi.
ÇOCUK OKULA GİTMEK İSTEMİYORSA…
Çocuk ağlıyorsa veya okula gitmek istemiyorsa, onunla empati kurmanın, sürecin en kritik adımlarından biri olacağını vurgulayan Psikolog Uğur Kartum, son olarak “ Çocuğun okula gitmek zorunda olduğunu bilmesi, ona hem bir sınır koyar hem de bu sınır içinde güvende olduğunu hissettirir. Ayrıca okulda güvendiği bir öğretmen ya da arkadaş bulması, okuldaki adaptasyon sürecini hızlandırabilir” Şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: