GÖZDE KÜRKÇÜOĞULLARI - SÜMEYYE BÜYÜKKARAGÖZ / NÖBETÇİ GAZETE
Türkiye'nin dört bir yanında etkili olan orman yangınlarına karşı Nilüfer Kent Konseyi, TMMOB, DİSK, KESK, DOĞADER ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, Osmangazi ilçesine bağlı İsmetiye Mahallesi'nde buluştu.
"Canımız yanıyor, geleceğimiz kül oluyor" sloganıyla yapılan ortak basın açıklamasında, yangınların yalnızca doğayı değil, yaşamı tehdit ettiği de vurgulandı.
"ORMAN YANGINLARININ SAYISI HER YIL ARTIYOR"
Tarım Orman Sen Bursa Şube Başkanı Tarık Efe, Bursa'daki kent konseyleri, meslek odaları, emek ve çevre örgütleri ile siyasi partiler adına yaptığı açıklamada, orman yangınlarının sayısının ve yıkıcılığının her geçen yıl arttığını belirterek yetkilileri ve toplumu önleyici adımlar atmaya çağırdı.
Başkan Efe, son 88 yılda Türkiye'de yaklaşık 1.9 milyon hektar ormanlık alanın yandığını hatırlatarak, "Yıllık yangın ortalaması bin 400 iken, bu sayı son on yılda 2 bin 700’e, 2024’te ise 3 bin 800’e yükseldi. Bu artış, hem iklim krizinin hem de yanlış politikaların sonucu" dedi.
Yangınla mücadelede hava desteğinin hayati olduğunu vurgulayan Başkan Efe, "Bursa’nın orman yangınlarına karşı çaresiz kalmaması için Yunuseli Havaalanı yangın söndürme üssü olarak kullanılmalı. Bu alan hem konum hem altyapı açısından büyük avantaj sağlıyor" ifadelerini kullandı.
"GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ YANGINLA MÜCADELEDE YETERSİZ"
Orman dışına çıkarma uygulamaları ve maden izinleriyle ormanların sistematik şekilde parçalandığını belirten Başkan Efe, orman köylerinde genç nüfusun kalmadığını ve gönüllülük sisteminin yangınla mücadelede yetersiz olduğunun altını çizdi.
Yangınların yüzde 99'unun insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Tarık Efe, enerji hatlarının güvenli hale getirilmesi, anız yakımının denetlenmesi ve halkta yangın farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Başkan Efe'nin yangınla mücadele için önerileri ise şunlar oldu:
-Kadrolu orman işçisi açığının kapatılması,
-Enerji şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması,
-Gece saatlerinde dozerle yangın şeritleri açılmasının zorunlu hale getirilmesi,
-Orman ve yerleşim alanlarının yangına dirençli hale getirilmesi,
-Yangın gönüllülerinin kurulup eğitilmesi,
-Yasal düzenlemelerin güncellenmesi,
-Ormanların daha fazla parçalanmasının önlenmesi.
"TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN SÜRECE KATILIMI ŞART"
Başkan Efe, yangınlarla sadece söndürme odaklı değil, önleyici politikalarla mücadele edilmesi gerektiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Toplumun tüm kesimlerinin, yerel yönetimlerin ve sivil toplumun bu sürece katılımı şart. Bu hem daha ekonomik hem daha etkili bir yöntem."
Açıklama, Bursa Kent Konseyi, TMMOB, Bursa Barosu, çeşitli meslek odaları, emek ve çevre örgütleri ile birlikte CHP, TİP, Sol Parti, DEM Parti ve diğer siyasi partilerin ortak imzasıyla kamuoyuna duyuruldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: