İrem Eylül Kurt/ Nöbetçi Gazete
Nöbetçi Gazete’yi ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkan aday adayı Serkan Işık göreve geldiği takdirde Osmangazi ilçesindeki eski yapıların yüzde 60’ını 3 yıl içerisinde yenileyeceğini dile getirdi. Işık, “Bu kentsel dönüşümü gerçekleştirmek için tecrübem, birikimim ve bilgimle çalışacağım. Ben şehrin nefes almasını istiyorum” dedi.
“ÖNCELİKLİ MESELE DEPREM”
Osmangazi’nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Işık, “28 Şubat ve 11 Nisan 1855’te yaşanan Bursa depremlerinin üzerinden uzun bir süre geçti. Büyük depremler, genellikle 150-200 yıllık aralıklarla oluyor. 1855’teki depremlerde binlerce ev yıkıldı, binlerce insan hayatını kaybetti. Bu büyük depremlerin ardından, acil bir kentsel dönüşüm gerekliliği ortaya çıkıyor. Bursa’nın en eski yerleşimlerinden biri olan Osmangazi, büyük bir dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Yüzde 70’i deprem tehlikesi altında olan binaların yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Balıkesir açıklarındaki depreminin Marmara bölgesinde büyük bir korkuya neden olduğunu belirten Işık, “Bursa’da felaketin nefesini ensemizde hissettiğimiz şehirlerin başında gelmektedir. Bursa’da yaşanan 1855 yılında 40 gün arayla meydana gelen depremin üzerinden 1,5 asırdan fazla zaman geçti. 1855 yılında meydana gelen 7,5 ve 7 şiddetinde olan depremde Bursa’nın nüfusu 33 bin iken şimdi ise 3,5 milyon nüfustan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.
Altıparmak ve Çarşamba mahallesi için kentsel dönüşüm projelerinin olduğuna da dikkat çeken Işık, "Bitişik nizamda ortalama 5 ve 8 kat olan binalar yer almaktadır. Dönüşümde fazla da yükseltemeyeceğimiz bir alandan bahsediyor. Bundan dolayı herkesin bu bölgenin kentsel dönüşümünün hayal olduğunu düşünüyor” açıklamasında bulundu.
"OSMANGAZİ'DE DÖNÜŞÜM HAYAL DEĞİL GERÇEK OLABİLİR"
Hazine arazilerinin de etkin şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Işık, “Bu alandaki insanların rezerv alanlara taşınarak oradaki hareket alanını sağlayıp özel sektör yatırım amaçlı yer alabilir. Hazine arazilerinin tekrar imarlaşması, özellikle ulaşım ve alt yapısı tamamlanmış bölgeler çok önemlidir. Örneğin Şehir hastanesi bölgesinde metro, ulaşım, altyapı tamamlandı. Buradaki hazine arazilerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm 3 şekilde yapılır. Birincisi kamulaştırarak müteahhittin kazanç sağlayacağı bir sistem kurarsınız. İkinci olarak ise bir rezerv alan oluşturarak kentsel dönüşüme devam edersiniz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: