Derya Uysal / Nöbetçi Gazete
Bursa kuşatması sırasında Türklere yardım eden ve daha sonra Müslüman olup, Osmanlı’da yöneticilik yapan Bizanslı Philippos’un (Filiboz) oğlu Hayrettin’e ait mescid Osmangazi Belediyesi’nin alanında uzman akademisyenlerle yaptığı çalışmayla ilk günkü ihtişamına kavuştu.
Aslına uygun şekilde yapılan Filiboz Mescidi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'ın katılımlarıyla açıldı.
Panorama 1326 Fetih Müzesinden başlayarak tarihi çarşı ve hanlar bölgesine oradan da hisara kadar olan tarihi yapıları bir bir işleyerek Bursa ipek yolunu hayata geçiren Osmangazi Belediyesi, bu tarihi yapılardan biri olan Filizboz Mescidi'ni ilk günkü haline uygun şekilde rekonstrüksiyon (yeniden yapım) çalışmasıyla birlikte inşa etti.
'BURSA İPEK YOLUNU HAYATA GEÇİRİYORUZ'
Tarihi Bursa’yı ayağa kaldırdıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Panorama 1326 Fetih Müzesinde görmüş olduğumuz sanal ortamın gerçeğini Hisar Bölgesinde yaşayacağız dedik ve yaşıyoruz. Mimar Sinar Üniversitesi ile belediyemizin yapmış olduğu kentsel tasarım projesi kitap haline getirilerek bu projeleri etap etap hayata geçiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerden bir tanesi Filiboz Mescidi, buradaki yapıyla birlikte etrafının açılıp temizlenmesi, çevresinin park haline getirilmesi ve şehir bostanı yapılması, buradaki sosyal yaşamı 15’inci yüzyıldaki şekliyle hayata geçirmiş oluyoruz. Tarihi ipek yolunun Anadolu’daki son durağı olan Bursa’da bizlerde Bursa ipek yolunu Panorama 1326 Fetih Müzesinden başlayarak tarihi çarşı ve hanlar bölgesine oradan da hisara kadar olan tarihi yapıları bir bir işleyerek Bursa ipek yolunu hayata geçiriyoruz” dedi.
'PARMAK İLE GÖSTERİLİYORUZ'
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Bu mübarek günde Bursa'nın en tarihi yerinde namazımızı kıldık. Tarihi eseri yeniden hayata geçirmek için çalışan herkesten Allah razı olsun. Anadolumuz insanlık tarihinin ortaya çıkmasında önemli bir nokta. Biz de bakanlık olarak çalışmalara aralıksız devam ediyoruz. Dünya da parmak ile gösteriliyoruz" dedi.
TARİH KOKUYOR
Filiboz Mahallesi ve Mescidi'nin tarihi geçmişi ile ilgili kaynaklardan elde edilen bilgiler, bu çalışmanın hem önemini, hem gurur ve mutluluğunu ön plana çıkarıyor.
Hisar'da günümüzde Alaaddin, Osmangazi, Molla Gürani ve Kavaklı olmak üzere dört mahalle varken XVI. yy. kayıtlarında bu sayı yirmi ikiye çıkmaktadır.
Bunlardan biri de Hisar'ın güneyinde Fetih Kapı ile Zindan Kapı arasında yer alan Filiboz Mahallesi'dir. Filiboz Mahallesi ismine ilk olarak 1521 tarihli Hüdâvendigår Tahrir Defterinde rast geliniyor. Mahallenin adını alan Filiboz Mescidi ise 1485 tarihli arşiv kayıtlarında görülmektedir. Mahallenin adının, mescit veya banisinden aldığı konusunda henüz detaylı bir bilgi yok.
Yorumlar
Kalan Karakter: