1. Süleyman'ın 46 yıllık saltanatında Osmanlı Devleti siyasi, askeri ve iktisadi açılardan zirveye ulaştı. Bu sebep tarihe, Kanuni, Muhteşem, Büyük Türk gibi lakaplarla geçti.
Kanuni döneminde özellikle Avrupa'da önemli dini ve siyasi değişiklikler söz konusuydu. Güçlü Macar Krallığı'nın Osmanlı Hakimiyeti'ne girmesinden sonra Kutsal Roma-Cermen İmparatoru Şarlken en ciddi rakip haline gelmiş,onun oluşturduğu İmparatorluğun uzantısı durumundaki Avusturya Arşidükalığı Osmanlılara sınırdaş olmuştur.
Bu devlet ile Avrupa'nın en güçlü hanedanı olacak olan Habsburglar Avrupa'yı adeta parselleyeceklerdir. Bu dönemde güçlenmeye başlayan Protestanlık Avrupa'da mezhep çatışmalarının şiddetlenmesine sebep olmuştu.
Doğu Avrupa'da da Lehistan ve Ortodoks Rusya güçlenmeye başlamıştı.
Kanuni Avrupa'daki siyasi ve dini çekişmelerden faydalanarak onların birleşmemesine özen göstermiş ve bunu bir devlet politikası haline getirmiştir. Yine bu dönemde Akdeniz ve Okyanuslarda güçlü bir ticari ve iktisadi filo oluşturan İspanyol ve Portekiz donanmaları Venedik'in yerini almıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: