Kulak mantarının özellikle havaların ısındığı yaz aylarında görüldüğünü belirten Op.Dr Gülce Ermutlu şu bilgileri verdi:
"Bir ucu dışarıya açılan bir boşluk olan dış kulak yolu zaman zaman çeşitli enfeksiyonlara maruz kalabilmektedir. Özellikle havaların ısındığı ve nemin arttığı bahar ve yaz aylarında bu durum sıklıkla görülmektedir. Yine bu dönemlerde havuz, sauna, hamam gibi nemli, kapalı, karanlık ve umumi ortamlarda bulunma sıklığının artması enfeksiyonların da daha sıklaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu enfeksiyonlardan görece daha inatçı ve tedavisi meşakatli olan otomikoz (kulak mantarı) tam da bu koşullarda ortaya çıkabilmektedir.
Otomikoz Nasıl Gelişir? Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda en belirgin semptomlar inatçı ve şiddetli kulak kaşıntısı ve çoğunlukla bunu takiben ortaya çıkan şiddetli bıçak saplanır tarz kulak ağrısı, akıntı ve doluluk hissi olmaktadır. Kimi zaman bu tabloya kulak akıntısı da eşlik edebilmektedir. Ağrılar periyodik olarak görülebilmekle birlikte kimi zaman gün boyu da sürebilmektedir. Biriken atıklar sebebiyle hastalar kulak tıknaıklığı hissederler. Bu şikayetler çoğunlukla tek bir kulakta olmaktadır, çok nadiren her iki kulakta eş zamanlı mantar enfeksiyonu görülebilmektedir.
Bununla birlikte bir kulakta başlayan enfeksiyon kolaylıkla diğer kulağa bulaşabilir, tedavisi başlanan kulakta şikayetler azaldıktan bir süre sonra diğer kulakta semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple, kişinin kendi kendine bulaşa sebep olmaması için, hijyen tedbirlerinin azami olarak uygulanması gerekmektedir; enfekte kulağa hiçbir cisim sokulmamalı, parmakla karıştırılmamalı, kulak içi kulaklık kullanımından bu dönemde özellikle kaçınılmalıdır. Mantar enfeksiyonları oldukça fırsatçı ve hızlı üreyen mikroorganizmalar olması sebebiyle enfekte kulak ellendikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
Otomikoz Gelişiminde Risk Faktörleri Nelerdir?
-Egzema vb atopik cilt yapısına sahip olma
-Kulağın sık sık yabancı cisimle karıştırılması, sık kulak temizliği ile kulak cildinin tahriş edilmesi
-Sık duş alma, yüzme vb spor ile uğraşma, sık su maruziyeti
-Nemli iklim ve nemli koşullar
-Bir sebeple bağışıklık sisteminde zayıflama (immunsüpresif ilaç kullanımı vb.)
-Diyabet hastalığı"
Yorumlar
Kalan Karakter: